Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο (Actinidia deliciosa) προέρχεται από τη νότια Κίνα, αλλά η παραγωγή του για εμπορικούς σκοπούς ξεκίνησε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του ’30.
Μέχρι και τώρα θεωρείται εθνικό προϊόν αυτής της χώρας, αν και η Ιταλία είχε κατακτήσει τα πρωτεία της παγκόσμιας παραγωγής. Υπάρχουν πάνω από 50 ποικιλίες, αλλά η πιο διαδεδομένη στις μέρες μας είναι η Hayward.

Το ακτινίδιο Chiquita επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια και υψηλές προδιαγραφές ποιότητας. Η ελαφρώς ξινή γεύση του, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C (40-50 mg / 100g), αλλά και το γεγονός ότι έχει ευχάριστη όψη και κατάλληλη για διακόσμηση, το καθιστούν ασυναγώνιστο συστατικό για γλυκά και φρουτοσαλάτες.
Καθώς η παγκόσμια παραγωγή προέρχεται και από τα δύο ημισφαίρια, τα ακτινίδια  Chiquita είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο.
  • Τα ακτινίδια δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται μαζί με άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα μήλα, που εκπέμπουν αιθυλένιο. Το αέριο αιθυλένιο αυξάνει το ρυθμό ωρίμανσης των ακτινιδίων.
ΕνΕργεια (kcal) 60   ΒιταμΙνες     ΜΕταλλα (mg)  
Πρωτεΐνες (g) 1.14  
A (mg)
87  
ΑσβΕστιο
34
ΛιπαρΑ (g) 0.52  
C (mg)
92.7  
ΣΙδηρος
0.31
ΥδατΑνθρακες (g) 14.66        
ΜαγνHσιο
17
ΣΑκχαρα 8.99        
ΚΑλιο
312
Iνες (g) 3.4        
ΝΑτριο
3
           
ΦΩσφορος
34
* ανά 100g προϊόντος