Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι το δημοφιλέστερο φρούτο παγκοσμίως. Επιδιώκουμε διαρκώς να βελτιώνουμε την ποιότητα, εφαρμόζοντας νέες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας και μεταφοράς.

Έτσι οι μπανάνες Chiquita αποκτούν την ανεπανάληπτη κρεμώδη τους γεύση.

 


Οι μπανάνες προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο είναι η Ινδία, αλλά η μπανάνα καλλιεργείται ευρέως και στις τροπικές περιοχές γύρω από τον Ισημερινό, όπως η Καραϊβική και η Κεντρική Αμερική, όπου η μέση θερμοκρασία είναι 27°C και τα επίπεδα υγρασίας πολύ υψηλά.

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στον κόσμο είναι η μπανάνα Cavendish, υπάρχουν όμως και πολλές ακόμη ποικιλίες, από 400 έως και πάνω από 1.000, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
 
 
  • Η φλούδα της μπανάνας αποτελείται από κυτταρικό ιστό, ο οποίος περιέχει μια φαινολική ένωση που δίνει στις μπανάνες το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα.
  • Οι μπανάνες ωριμάζουν χάρη στη διαδικασία μετατροπής των αμύλων σε σάκχαρα, πράγμα που συμβαίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.
  •  Το εσωτερικό της μπανανόφλουδας καθαρίζει και τρέφει γάντια, τσάντες και παπούτσια από δέρμα με αποτελεσματικό τρόπο.
ΕνΕργεια (kcal) 89   ΒιταμΙνες (mg)     ΜΕταλλα (mg)  
Πρωτεΐνες (g) 1.09  
ΒιταμΙνη B3
0.67  
ΣΙδηρος
0.26
ΛΙπη (g) 0.48  
ΒιταμΙνη B5
0.33  
ΜαγνHσιο
27
ΥδατΑνθρακες (g) 22.84  
ΒιταμΙνη B6
0.37  
ΦΩσφορος
22
εκ των οποΙων σΑκχαρα 12.23  
ΒιταμΙνη B7
0.37  
ΚΑλιο
358
Iνες (g) 2.4  
ΒιταμΙνη C
8.7  
ΝΑτριο
1
               
* ανά 100g προϊόντος