Ποιοι είμαστε


H Chiquita κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια παραγωγή και διανομή φρέσκων προϊόντων διατροφής, απασχολώντας 21.000 εργαζόμενους σε 70 χώρες. Τα προϊόντα για τα οποία είμαστε γνωστοί στην Ελλάδα είναι η μπανάνα και ο ανανάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούμαστε με τη διανομή πολλών ακόμη φρέσκων φρούτων, συνδυασμών πράσινης σαλάτας και υγιεινών και θρεπτικών σνακ φρούτων που φέρουν τα εμπορικά σήματα Chiquita® και Fresh Express®.

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, το πάθος μας για ποιότητα, για την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων επιλογής και για την τήρηση των υψηλότερων προτύπων παραγωγής μάς βοήθησε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε πέντε ηπείρους.
 

Όλα αρχίζουν το 1870, όταν ο Lorenzo Dow Baker (ένας από τους ιδρυτές της Chiquita) αγοράζει 160 τσαμπιά μπανάνες από την Τζαμάικα για να τα πουλήσει στο New Jersey των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του εμπορίου μπανάνας μεταξύ των τροπικών χωρών και του υπόλοιπου κόσμου!
Το 1903, η γέννηση του μεγάλου λευκού στόλου πλοίων ψυγείων, του «Great White Fleet», αποτελεί σημαντικό σημείο καμπής, καθώς σημαίνει μια πραγματική επανάσταση για το σύστημα μεταφοράς των μπανανών και τη διατήρηση της ποιότητάς τους. Τα πλοία ψυγεία, βαμμένα λευκά για να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, εξασφαλίζουν την ιδανική θερμοκρασία σε ολόκληρο το ταξίδι.
Το 1944, κάνει την εμφάνισή της η Miss Chiquita, μια μπανάνα σε μορφή καρτούν, που δίνει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τη θρεπτική αξία ενός φρούτου που δεν ήταν ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένο. Έτσι γεννιέται ένας θρύλος στην ιστορία της διαφήμισης.
Από τα τσαμπιά που κρέμονταν στα αμπάρια του πλοίου, στα ειδικά κιβώτια συσκευασίας. Μια καινοτομία-σταθμός στο εμπόριο της μπανάνας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Chiquita την κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και για τις μπανάνες αυτό σημαίνει το τέλος ενός εφιάλτη. Τέρμα τα ταρακουνήματα και τα τραντάγματα - από δω και πέρα θα μεταφέρονται με την άνεσή τους και χωρίς να ταλαιπωρούνται, ώστε να φτάνουν στον προορισμό τους σε άριστη κατάσταση!
Η ροή της ιστορίας αλλάζει για τα καλά το 1963, όταν παίρνεται η απόφαση να μπαίνει ετικέτα σε κάθε φρούτο χωριστά. Το μπλε αυτοκόλλητο. Οι πρώτες μπανάνες με ατομική ετικέτα βάζουν πλώρη για την Ευρώπη το 1967, και αμέσως γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία.
Το 1992, μια συνάντηση με την Συμμαχία για τα Τροπικά Δάση, την έγκυρη αμερικανική ΜΚΟ που έχει αποστολή την προστασία των οικοσυστημάτων και των έμβιων όντων που κατοικούν σ' αυτά, λειτουργεί ως καταλύτης για να αλλάξει μια για πάντα προς το καλύτερο η σχέση της Chiquita με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Τον Μάρτιο του 1999, στην Chiquita γιορτάζουμε τα πρώτα μας 100 χρόνια, με τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και τα επόμενα 100. Ένας απίστευτος αιώνας ζωής για μια εταιρεία που έχει αναγάγει την ποιότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα σε κεντρικούς πυλώνες της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.