chiquita_banana_crisis
chiquita_banana_crisis

Η κρίση της μπανάνας και τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό η Chiquita

Εταιρικά νέα
20 Ιουλ 2018

Οι μπανάνες σε όλον τον κόσμο προσβάλλονται από έναν μύκητα που κατοικεί στο έδαφος. Tropical race 4 (TR4) είναι το όνομα που έχει δοθεί στα στελέχη του μύκητα που προκαλούν αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως Ασθένεια του Παναμά ή Φουζαρίωση της μπανάνας. Η ασθένεια αυτή κάνει τα φυτά να μαραίνονται και να πεθαίνουν. 

 

Περισσότερες από 1000 ποικιλίες μπανάνας παράγονται και καταναλώνονται παγκοσμίως, αλλά η πιο κοινή είναι η ποικιλία Cavendish (μπανάνα νάνος). Οι μπανάνες είναι μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες φρούτων και από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες εγχώριας κατανάλωσης και αυτοσυντήρησης στον κόσμο.

 

Ο μύκητας που κατοικεί στο έδαφος δεν μπορεί να ελεγχθεί με μυκητοκτόνα και δεν μπορεί να εκριζωθεί από το έδαφος με τη χρήση καπνισμού. Δεν κάνει διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών και προσβάλλει τόσο μικρές όσο και μεγάλες φάρμες. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση για το TR4 από τη στιγμή που θα προσβάλλει μια μπανανοφυτεία. Επιπλέον, ο μύκητας μπορεί να μεταδοθεί μέσω υλικών φύτευσης και μολυσμένων σωματιδίων χώματος που μεταφέρονται από είδη όπως ρούχα, νερό ή οχήματα. Επίσης, ο μύκητας μπορεί να παραμείνει σε αδράνεια στο χώμα για δεκαετίες.

 

Στον σημερινό κόσμο της παγκόσμιας σύνδεσης, η εξάπλωση του TR4 είναι αχαλίνωτη. Για τον λόγο αυτό, το TR4 θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή στην παραγωγή μπανάνας παγκοσμίως.

 

Η Chiquita συμβάλλει στη συνάθροιση κορυφαίων επιστημόνων, ηγετών του κλάδου, ερευνητών και φορέων για να αντιμετωπιστεί αυτή η επικείμενη απειλή. Το παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο (ICPP) θα λάβει χώρα την 28η Ιουλίου 2018. Επιστήμονες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν στη Βοστόνη για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της τόσο ανησυχητικής ασθένειας, του TR4. 

 

Η Chiquita υποστηρίζει με υπερηφάνεια ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Αυτή θα είναι η πρώτη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων από όλον τον κόσμο επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στο συνέδριο θα συγκεντρωθούν περίπου 100 ειδικοί του τομέα. 15 ομιλητές θα μοιραστούν τα ευρήματά τους και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τον τρόπο καταπολέμησης της κρίσης της μπανάνας. 

 

Υποστηρίζοντας αυτό το γεγονός, η Chiquita προτίθεται να διευκολύνει τη συνάντηση καταρτισμένων ερευνητών από όλον τον κόσμο που θα μοιραστούν τις σκέψεις τους και την εμπειρογνωμοσύνη τους. Την εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει στο συνέδριο ο Andrew Biles.

 

Εμείς, στην Chiquita, ευελπιστούμε ότι αυτό θα είναι ένα από τα πολλά βήματα που θα κάνει ο τομέας μας καθ' οδόν προς την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για την αποτελεσματική διαχείριση του TR4. 

 

Η Chiquita συνεχίζει να εργάζεται για ένα βιώσιμο μέλλον για την μπανάνα, εφαρμόζοντας αρχές βιωσιμότητας σε όλες τις επιχειρησιακές πρακτικές της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο». 

 

Σκοπός της Chiquita είναι να διασφαλίζει υγιείς παραγωγές μπανάνας για πολλά χρόνια ακόμα για εσάς και την οικογένειά σας!