ΝΕΑ

Μια επαγγελματική μύτη: Σας συστήνουμε τον μυριστή των μπανανών Chiquita

ΝΕΑ

30 Μαρτίου 2020 ・ 10 ανάγνωση λεπτών

Μέσα στο σκοτάδι, ένας άντρας κατευθύνεται προς το λιμάνι. Πλησιάζει στα κρυφά την αποβάθρα, εισέρχεται σε έναν τεράστιο κλιματιζόμενο χώρο κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου. Αφού μπει, κλείνει τα μάτια του και εισπνέει τον αέρα του χώρου.

Δεν πρόκειται για την αρχή μιας ταινίας τρόμου, αλλά για το ξεκίνημα μιας συνηθισμένης ημέρας του Axel Krüger, γνωστού ως «Banana Sniffer» στην πατρίδα του, τη Γερμανία. Ο ανώτερος επιθεωρητής ελέγχου ποιότητας της Chiquita δίκαια έγινε διάσημος για την εξαιρετική του όσφρηση.

Η κύρια αποστολή του Axel είναι να διασφαλίζει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μπανάνες Chiquita που εισέρχονται στην κεντρική Ευρώπη κάθε εβδομάδα μέσω του Bremerhaven, ενός λιμανιού στη βόρεια Γερμανία, καταφτάνουν και αποχωρούν σε τέλεια, άγουρη κατάσταση. Ο Axel και οι δύο συνάδελφοί του έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες δεξιότητες χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους για να εντοπίσουν τυχόν ώριμες μπανάνες που καραδοκούν να μολύνουν τις υπόλοιπες.

Όταν η μπανάνα αρχίζει να ωριμάζει, εκλύει μια ουσία, το αιθυλένιο, η οποία μπορεί να μολύνει τις άλλες μπανάνες. Η μύτη είναι μια σημαντική μηχανή. Όταν δεν μπορώ να μυρίσω τίποτα, ξέρω ότι οι μπανάνες στα κοντέινερ είναι εντάξει. Είναι καλύτερο να μυρίζω τον αέρα έξω από τα κουτιά, γιατί αν τα ανοίξεις, ο φρέσκος αέρας μπορεί να συγκαλύψει την ύποπτη μυρωδιά.

δηλώνει ο Axel, η ημέρα του οποίου ξεκινά στις 6 π.μ.

Σπάνια εντοπίζονται οι τέλειες κίτρινες μπανάνες Chiquita που βλέπετε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα καφάσια της αγοράς ανάμεσα στις πράσινες μπανάνες που καταφτάνουν με το πλοίο και ο Axel και η ομάδα του με τα καταπληκτικά ρουθούνια διασφαλίζουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει.

Δεν είναι εύκολη δουλειά. Κάθε εβδομάδα, ο Axel και η ομάδα του επιθεωρούν σχεδόν 15 εκατομμύρια μπανάνες προτού προωθηθούν στην αγορά. Για να αποτραπεί η ωρίμανση του πολύτιμου φορτίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των τριών εβδομάδων από την Κεντρική Αμερική έως το Bremerhaven, χρησιμοποιείται αέριο συσκευασίας και η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή σε επίπεδα μεταξύ 14 και 17 βαθμών Κελσίου.

Προτού εισχωρήσει στον κόσμο της μπανάνας, ο Axel εργάστηκε ως αστυνομικός, ως υπεύθυνος ταξιδιωτικών αποστολών του αμερικανικού στρατού και ως ξεναγός ταξιδεύοντας ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος όμως λέει ότι η δουλειά που κάνει σήμερα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο συναρπαστική από όλες.

Υπάρχει σασπένς όταν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει μια μυρωδιά κάπου στον κλιματιζόμενο χώρο, πρέπει να μυρίσεις προσεκτικά, για να εντοπίσεις το σημείο από το οποίο έρχεται, το καφάσι στο οποίο βρίσκεται και το ακριβές κιβώτιο.

λέει ο 58χρονος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Bremerhaven

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο Axel ξεκίνησε να δουλεύει ως προσωρινός συσκευαστής κουτιών για την Chiquita και άρχισε να ανελίσσεται.

«Είναι η δουλειά των ονείρων μου», παραδέχεται. «Μου αρέσει το χειρωνακτικό κομμάτι της εργασίας όταν αφαιρώ τις μπανάνες από τις κούτες και τις επιθεωρώ, αλλά επίσης μου αρέσει που συνεργάζομαι με πολλά διαφορετικά άτομα».

Τα καθήκοντά του δεν σταματούν στην όσφρηση. Ο Axel επίσης εκπαιδεύει τους πελάτες και μιλά στους συναδέλφους από διαφορετικά τμήματα της Chiquita, οι οποίοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του φρούτου προτού φτάσει στο σούπερ μάρκετ, ταξιδεύοντας ακόμα και στο Ντουμπάι, για να μοιράσει τη γνώση του.

Ο υπάλληλος με την οξεία όσφρηση ανέλαβε ένα δύσκολο καθήκον όταν η ασυνήθιστη δουλειά του προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία. Όταν η πιο δημοφιλής εφημερίδα της Γερμανίας, η  Bild, τον ονόμασε «banana sniffer», εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια από όλο τον κόσμο έσπευσαν να πάρουν συνέντευξη από τον άνδρα που έκανε την αίσθηση της όσφρησης επάγγελμα.

Ήταν ό,τι πιο ασυνήθιστο μου έχει συμβεί και με γέμισε υπερηφάνεια. Αν και διασημότητα τελευταίας διαλογής, στον κόσμο της μπανάνας είμαι παγκοσμίως γνωστός.

Ο αχόρταγος ταξιδευτής λέει ότι δεν κουράζεται ποτέ να επιθεωρεί μπανάνες, οι οποίες στη συνέχεια προωθούνται σε καταστήματα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και το Καζακστάν.

Νομίζω ότι αν είναι κανείς ενθουσιώδης και προσηλωμένος στον στόχο του, μπορεί να φτάσει ψηλά. Έγινα από συσκευαστής κουτιών, ανώτερος επιθεωρητής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Για τον Axel, ο οποίος εξακολουθεί να απολαμβάνει τις μπανάνες παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσά τους σε καθημερινή βάση, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Στα δεκαπέντε χρόνια που δουλεύω στην Chiquita δεν έχω νιώσει ανία ούτε μια στιγμή. Καμία εβδομάδα δεν είναι ίδια με την άλλη. Κάθε κοντέινερ είναι σαν ένα κουτί σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου πετύχει.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link