ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΕΑ

Οι δράσεις της Chiquita για την Παγκόσμια Ημέρα για τη Δράση για το Κλίμα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΕΑ

24 Σεπτεμβρίου 2021 ・ 5 ανάγνωση λεπτών

Η 25η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τη Δράση για το Κλίμα: στην Chiquita δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της για χάρη των μελλοντικών γενεών. Η Chiquita δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 30% έως το 2030 και έχει ένα αναλυτικό πλάνο δράσης για το πώς να το επιτύχει αυτό.

Η πρόκληση

Είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – η τελευταία έκθεση της IPCC (η Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης) προειδοποιεί ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει θερμάνει την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό και τη γη» και ότι οι αλλαγές είναι «εκτεταμένες, γρήγορες και εντατικές». Με άλλα λόγια, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, και κρύβεται πίσω από πολλά καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα προκαλούν μεγάλη ανησυχία για όλους μας: πρόσφατα, πλημμύρες-ρεκόρ κατέστρεψαν τμήματα της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, όπου τουλάχιστον 155 άνθρωποι αγνοούνται αφού έπεσε βροχή δύο μηνών σε δύο ημέρες. Στην Ελλάδα, η υπερβολική ζέστη τροφοδότησε τις καταστροφικές πυρκαγιές, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία έχουν επίσης πληγεί σημαντικά, καθώς και η Καλιφόρνια και άλλες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η έκθεση IPPC υπογραμμίζει ότι είναι πιθανό αυτά τα γεγονότα να είναι άμεσα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ίδιες οι δραστηριότητες της Chiquita έχουν επίσης επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή, αφού τα αγροκτήματα και οι κοινότητές μας στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα επλήγησαν από τους τυφώνες Eta και Iota. Ως παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή τροφίμων και εργοδότης που νοιάζεται, αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη μας να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις.

Chiquita on the Global Day for Climate Action

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Περιορισμός της κλιματικής αλλαγής σημαίνει περιορισμός των εκπομπών CO2, φτάνοντας τουλάχιστον στο «καθαρό μηδέν», μαζί με σημαντικές μειώσεις στα άλλα αέρια «θερμοκηπίου» (GHG). Η γεωργία δίνει το 11% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει αρνητικά τις καλλιέργειες: οι αλλαγές στον τρόπο και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων και η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν οδηγήσει σε διαταραχή της διαθεσιμότητας τροφίμων, μειωμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και μειωμένη ποιότητα τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι η γεωργία αποτελεί τόσο μέρος του προβλήματος, όσο και βασικό μέρος της λύσης.

Το ταξίδι της Chiquita προς τη βιωσιμότητα

Η Chiquita δεσμεύεται να παράγει νόστιμες, υψηλής ποιότητας μπανάνες, ενώ υιοθετεί νέες και πιο βιώσιμες πρακτικές και τεχνικές που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να διασφαλιστεί ότι η ζωτική μας καλλιέργεια παραμένει διαθέσιμη σε εκατομμύρια ανθρώπους που την αγαπούν και εξαρτώνται από αυτήν σε όλο τον κόσμο.

Το ταξίδι μας προς τη βιωσιμότητα ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, καθώς από το 1990, έχουμε δεσμευτεί να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση «αρχικής ενσωμάτωσης» για να συμβάλουμε στη δημιουργία βιώσιμης αλλαγής στις περιοχές όπου εργαζόμαστε. Δεσμευόμαστε να ακολουθούμε τις αρχές της εταιρικής ευθύνης όπου κι αν εργαζόμαστε, να ενισχύουμε τις τοπικές κοινότητες, να μεταφέρουμε τη γνώση και την τεχνολογία και να διευρύνουμε τις ευκαιρίες για τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αυτή η προσέγγιση εναρμονίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (ΣΒΑ), οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στον τερματισμό της φτώχειας και στην επίλυση περιβαλλοντικών και προκλήσεων υγείας.

Οι σημερινές πρωτοβουλίες

Είμαστε κατά βάση αγρότες και η γεωργία βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας. Έχουμε αναπτύξει ένα βιώσιμο πρόγραμμα αναζωογόνησης των καλλιεργειών εδώ και πολλά χρόνια, που ονομάζεται Farmer’s Code. Ως μέρος αυτού, βελτιώνουμε τη γη μας, αλλάζουμε ποικιλίες μπανάνας, αυξάνουμε τον αριθμό των φυτών που καλλιεργούμε σε μια περιοχή και βελτιώνουμε την κάλυψη των καλλιεργειών. Αυξάνουμε πάντα την αποτελεσματικότητα και την απόδοση και μειώνουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις, ενώ παράλληλα καλλιεργούμε τις καλύτερες δυνατές μπανάνες.

Δουλεύουμε επίσης σκληρά για την αναδάσωση και τη βιοποικιλότητα μέσω του προγράμματος «Να είσαι καλός γείτονας», με σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το έργο Nogal στο Μεσοαμερικανικό Βιολογικό Διάδρομο, στον οποίο έχουν αποκατασταθεί, συντηρηθεί και διατηρηθεί 100 εκτάρια αναδασωμένων εκτάσεων. Έχουμε επίσης δωρίσει 160 εκτάρια αναδασωμένης γης στους κατοίκους του Παναμά  με τον υδροβιότοπο San San Pond Sak.

Το 2020, η Μελέτη Αποτυπώματος Άνθρακα μας εντόπισε τους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού. Αυτό μας επέτρεψε να συνεργαστούμε με την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), μια κοινή προσπάθεια των Carbon Disclosure Project, UN Global Compact, World Resources Institute και WWF. Ο SBTi ενθαρρύνει τις εταιρείες να θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να ικανοποιήσουν την ανάγκη να παραμείνουν εντός 1,5ºC των προβιομηχανικών θερμοκρασιών. Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε η πρώτη παγκόσμια εταιρεία φρούτων που έλαβε την έγκριση του SBTi.

Το πρόγραμμά μας 30BY30 είναι το αποτέλεσμα: αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2030, με ένα αναλυτικό πλάνο δράσεων που μας φέρνει στην κορυφή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, υιοθετούμε ακόμη πιο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμογεννήτριες, αλλάζοντας από ντίζελ σε βιοκαύσιμα ή ηλεκτρικά οχήματα και μειώνοντας τις εκπομπές αζώτου από λιπάσματα.

Η πρωτοβουλία μας 30BY30 μας επέτρεψε να λανσάρουμε στο Βέλγιο την πρώτη μπανάνα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, έργο που κατέστη δυνατό μέσω της αντιστάθμισης διοξειδίου του άνθρακα στην Κόστα Ρίκα, όπου εγκαταστήσαμε ένα αιολικό πάρκο 25 τουρμπινών δυναμικότητας 226.000 MWh καθαρής ενέργειας. Η αδιάκοπη προσπάθεια μας επέτρεψε επίσης να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 13, 7 και 8, και φυσικά οι «πράσινες» μπανάνες μας έχουν την ίδια κορυφαία ποιότητα και υπέροχη γεύση με κάθε μπανάνα Chiquita!

Ως μέρος του προγράμματος “For the Greater Good”, ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας 30BY30 θα εμπνεύσει άλλους στη βιομηχανία να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

30 by 30 chiquita banana plantation

Αδιάκοπη προσπάθεια

Η εταιρεία συμβάλλει επίσης σε κοινότητες που έχουν πληγεί μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια στους πληγέντες, συνεργαζόμαστε με σημαντικές οργανώσεις και σχετικούς κρατικούς φορείς για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας μέσω κεφαλαίων, δωρεών και παροχή υλικών για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νοσοκομείων, δρόμων, σχολείων και κατοικιών.

Εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, διασφαλίζοντας ότι καμία από τις μπανάνες μας δεν θα πάει χαμένη, οι μπανάνες που δεν διατίθενται προς πώληση γίνονται πουρές μπανάνας ή αλεύρι μπανάνας, ενώ οι μαυρισμένες μπανάνες δωρίζονται στους ντόπιους αγρότες ως τροφή για τα ζώα τους.

Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη διασφάλιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη συνεχή βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όταν ένας καταναλωτής επιλέγει την Chiquita, μπορεί να είναι σίγουρος ότι επιλέγει ένα προϊόν που δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά ταυτόχρονα διαδραματίζει και ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προσπάθειες της Chiquita ενάντια στην κλιματική αλλαγή, επισκεφθείτε το www.chiquita.com/sustainability.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link