ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η Chiquita και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: η δέσμευσή μας για έναν βιώσιμο πλανήτη

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

3 Μαρτίου 2021 ・ 3 ανάγνωση λεπτών

Στην Chiquita, είμαστε περήφανοι που οι μπανάνες μας βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά τη γεύση και την ποιότητα. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί πλήρως όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι τα υπέροχα φρούτα μας καλλιεργούνται, μεταποιούνται και μεταφέρονται στο κατάστημα της γειτονιάς σας με όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο τρόπο και ότι οι εργαζόμενοί μας, οι οικογένειές τους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν λαμβάνουν επίσης την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Για να διασφαλίσουμε ότι τηρούμε τα καλύτερα δυνατά πρότυπα βιωσιμότητας, δεσμευόμαστε να πληρούμε τις απαιτήσεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης καταρτίστηκαν για πρώτη φορά στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2012, και συμπεριλαμβάνουν 17 αλληλένδετους στόχους που αφορούν την αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων, από την απειλή της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τη βελτίωση της υγείας, έως την εξάλειψη της φτώχειας. Το 2015, όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν αυτούς τους στόχους, ως ένα παγκοσμίως αποδεκτό σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους, βάζοντας τέλος στη φτώχεια, προστατεύοντας τον πλανήτη και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν την ειρήνη και την ευημερία, έως το 2030.

Στην Chiquita, αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη για την επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και πώς οι προσπάθειές μας για την επίτευξη της βιωσιμότητας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων μας συμβαδίζουν με αυτούς τους στόχους.

Στόχος 1: Μηδενική φτώχεια

goal_1_no poverty

Να εξαλειφθεί η φτώχεια παγκοσμίως, σε όλες τις μορφές της.

Με τον ρόλο της ως ηγέτιδας εταιρείας στην αντιμετώπιση της νόσου του Παναμά, η Chiquita συνέβαλε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, καταβάλλουμε προσπάθειες για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε, και διαθέτουμε ένα πακέτο επιβραβεύσεων για τους εργαζομένους μας, για το οποίο έχουμε δεχτεί πολύ θετικά σχόλια.

Στόχος 2: Μηδενική πείνα

στόχος_2_μηδενική πείνα

Να εξαλειφθεί η πείνα, να επιτευχθεί η επισιτιστική ασφάλεια, να βελτιωθεί η διατροφή και να προαχθεί η βιώσιμη γεωργία.

Καλλιεργούμε με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, χρησιμοποιώντας νέες γεωργικές τεχνολογίες, όπως η στάγδην άρδευση και οι καλλιέργειες εδαφοκάλυψης, αξιοποιώντας παράλληλα τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας μας, έτσι ώστε να παράγουμε λιγότερα απόβλητα.

Στόχος 3: Καλή υγεία και ευημερία

στόχος_3_Καλή υγεία και ευημερία

Να διασφαλίζεται μια ζωή με υγεία και να προάγεται η ευημερία για άτομα όλων των ηλικιών.

Οι μπανάνες είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και αποτελούν πηγή σημαντικών μεταλλικών στοιχείων (κάλιο), βιταμινών (κυρίως Β6) και φυτικών ινών, κι επομένως συμβάλλουν στη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση

στόχος_4_ποιοτική εκπαίδευση

Να διασφαλίζεται η ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση που δεν αποκλείει κανέναν και να προωθούνται οι ευκαιρίες για δια βίου μάθηση σε όλους τους ανθρώπους.

Έχουμε διανείμει σχεδόν 25.000 πακέτα βοήθειας τα τελευταία πέντε χρόνια, δωρίζουμε εκτάσεις γης, υλικά και εξοπλισμό σε σχολεία, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανακαίνιση και την κατασκευή σχολικών κτιρίων.

Η Chiquita και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: η δέσμευσή μας για έναν βιώσιμο πλανήτη

5. Ισότητα των φύλων

στόχος_5_ισότητα των φύλων

Να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση όλων των γυναικών και κοριτσιών.

Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό μας αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, προστατεύονται από κακοποιητικές συμπεριφορές και έχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για να εξελιχθούν. Από το 2011, διατηρούμε μια ειδική συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις IUF και COLSIBA, για την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία των γυναικών.

Στόχος 6: Καθαρό νερό και αποχέτευση

στόχος 6_καθαρό νερό

Να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και η βιώσιμη διαχείριση του νερού όπως και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.

Η χρήση της στοχευμένης άρδευσης και των τεχνολογιών για την έξυπνη αξιοποίηση του νερού στις εγκαταστάσεις συσκευασίας μας, όπως τα συστήματα ανακύκλωσης νερού και η αποκοπή των μπανανών από το κλαδί χωρίς τη χρήση νερού, είχαν ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερου νερού στη διαδικασία παραγωγής μας.

Στόχος 7: Φτηνή και καθαρή ενέργεια

στόχος_7_φτηνή και καθαρή ενέργεια

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε φτηνή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.

Έχουμε πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης κατά τη διαδικασία ωρίμανσης, καθώς και στον τομέα μεταφορών μας, δηλαδή τους δύο τομείς της Chiquita με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας. Επίσης, διαθέτουμε την πρώτη εγκατάσταση ωρίμανσης μπανανών με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στην Ολλανδία.

Στόχος 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη

στόχος_8_ οικονομική ανάπτυξη

Να ενισχυθεί η διαρκής, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, και να διασφαλιστεί η πλήρης, παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλους.

Οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Διασφαλίζουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην εργασία, μέσω ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και κάλυψης της κοινωνικής ασφάλισης για το 100% των εργαζομένων μας. Προωθούμε τις ίσες ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, ενώ προσφέρουμε, κατά μέσο όρο, μισθούς που είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τον κατώτατο μισθό και το κόστος ζωής στην εκάστοτε χώρα. Είμαστε η μοναδική πολυεθνική εταιρεία μπανάνας που έχει συνάψει διεθνή συμφωνία-πλαίσιο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις IUF-COLSIBA και εκπροσώπους. Είμαστε περήφανοι για τις δεκαετίες ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων, μέσα από τον οποίο ενθαρρύνονται οι διαπραγματεύσεις και η επικοινωνία με τα σωματεία και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Στόχος 9: Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές

στόχος_9_ βιομηχανική καινοτομία

Να δημιουργηθούν ανθεκτικές υποδομές, να προαχθεί η ανοιχτή, βιώσιμη βιομηχανοποίηση και η καινοτομία.

Από το 2015, έχουμε αντικαταστήσει πάνω από 10.000 εμπορευματοκιβώτια στον στόλο μας με νέους τύπους, οι οποίοι είναι πιο ενεργειακά αποδοτικοί. Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούμε πάνω από 17.000 τόνους CO2 ετησίως και αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους εξοικονόμησης περισσότερης ενέργειας.

Στόχος 10: Λιγότερες ανισότητες

goal_10_reduced inequalities

Να μειωθεί η ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών.

Υποστηρίζουμε πλήρως τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλες βασικές αρχές για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ήμασταν η πρώτη εταιρεία μπανάνας που πραγματοποίησε μια εκτίμηση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς μας στα δικαιώματα των παιδιών.

Στόχος 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

goal_11_sustainable cities

Να κάνουμε τις πόλεις και τις οικιστικές περιοχές κατάλληλες για όλους, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες.

Η δραστηριότητα της Chiquita είναι αδιάσπαστη από τις κοινότητες στις οποίες πραγματοποιούνται οι καλλιέργειες, και συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές κοινότητες για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

Chiquita and the UN sustainable development goals: our commitment for a sustainable planet

Να διασφαλιστούν η βιώσιμη κατανάλωση και οι βιώσιμες μέθοδοι παραγωγής.

Το πρόγραμμά μας «Καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη» διασφαλίζει ότι καμία μπανάνα, από οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού μας, δεν καταλήγει σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων.

chiquita πίσω από το μπλε αυτοκόλλητο τοποθέτηση αυτοκόλλητου στην μπανάνα

Στόχος 13: Δράση για το κλίμα

Chiquita and the UN sustainable development goals: our commitment for a sustainable planet

Να αναλάβουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να λύσει επειγόντως: Συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες για να θέσουμε νέους, απαιτητικούς στόχους για την επιχείρησή μας, οι οποίοι θα βασίζονται στην επιστήμη.

Στόχος 14: Ζωή στο νερό

στόχος_14_ζωή στο νερό

Προστασία και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο στόλος μας «Great White» λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αναζητούμε συνεχώς τρόπους βελτίωσης των δραστηριοτήτων μας που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Στόχος 15: Ζωή στη στεριά

στόχος_15_ζωή στη στεριά

Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της βιώσιμης αξιοποίησης των χερσαίων οικοσυστημάτων, βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης και αναχαίτιση της απώλειας βιοποικιλότητας.

Από το 2004, όλες οι εκτάσεις καλλιέργειας της Chiquita έχουν πιστοποιηθεί από τη Rainforest Alliance, για τη διασφάλιση της προστασίας των οικοσυστημάτων ζωτικής σημασίας. Ενισχύουμε την αναδάσωση και τη βιοποικιλότητα, για παράδειγμα μέσω του προστατευόμενου υγρότοπου San San Pond Sak στον Παναμά και του έργου Nogal για την άγρια ζωή στην Κόστα Ρίκα, το οποίο αποτελεί μέρος του Μεσοαμερικανικού Βιολογικού Διαδρόμου.

Στόχος 16: Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

goal_16_ειρήνη

Να προάγουμε τις ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, να παρέχουμε σε όλους πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να οικοδομήσουμε αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και συμμετοχικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα.

Διατηρούμε αποτελεσματικές και ενεργές διαδικασίες καταγγελίας στην εταιρεία, καθώς και μια ανεξάρτητη, 24ωρη γραμμή επικοινωνίας. Καταβάλλουμε προσπάθεια από κοινού με όλους τους συνεργάτες μας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών, ισχυρών, ειρηνικών και βιομηχανικών σχέσεων.

Στόχος 17: Συνεργασία για τους στόχους

στόχος_17_συνεργασία

Ενισχύουμε τα μέσα υλοποίησης και δίνουμε νέα πνοή στην παγκόσμια συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είμαστε στη Διευθύνουσα Επιτροπή του Παγκόσμιου Φόρουμ Μπανάνας που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ και συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Wageningen για την αντιμετώπιση της νόσου TR4.

Όπως καταλαβαίνετε, καταβάλλουμε πολύ σημαντικές προσπάθειες για να βεβαιωθούμε ότι θα πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας τις δικές μας ευθύνες σε αυτήν την τόσο εκπληκτική παγκόσμια προσπάθεια. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε τις υπέροχες, θρεπτικές μπανάνες μας, θα ξέρετε ότι αποτελούν ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, για να κάνουμε τον κόσμο μας πιο βιώσιμο.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link