ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Chiquita και απόβλητα τροφίμων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

14 Απριλίου 2021 ・ 4 ανάγνωση λεπτών

Στην Chiquita, ως μέρος του αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων. Αναλαμβάνουμε ηγετικό ρόλο στη βιομηχανία, καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί αυξημένες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μπανάνας, η οποία είναι ένα από τα βασικά είδη τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους και η τέταρτη πιο σημαντική καλλιέργεια στον κόσμο.

Πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες καταναλώνονται κάθε χρόνο, γεγονός που τις καθιστά το τέταρτο πιο δημοφιλές γεωργικό προϊόν παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα οι συνθήκες υπερβολικής ή ελλιπούς βροχόπτωσης και οι ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μεταξύ ζέστης και κρύου, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες μπανάνας. Ο στόχος μας είναι διττός: Να προστατεύσουμε τις πεντανόστιμες και θρεπτικές μπανάνες Chiquita, καθώς και το περιβάλλον όπου τις καλλιεργούμε. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις σημαντικές δράσεις που αναλαμβάνουμε για ένα βιώσιμο μέλλον.

Απόβλητα τροφίμων και κλίμα

Η μείωση των αποβλήτων τροφίμων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών μας. Γνωρίζετε ότι ο μέσος άνθρωπος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πετάει πάνω από 100 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο; Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα απορρίμματα παγκοσμίως κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τα απόβλητα τροφίμων έχουν επίσης τεράστιο αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα. Όταν αποσυντίθενται οργανικά στοιχεία, όπως τα τρόφιμα, παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Αν τα απόβλητα τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εκπομπών CO2 στον κόσμο, με εκπομπές 3,3 δισεκατομμυρίων τόνων κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα απόβλητα τροφίμων παράγουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από όλες τις εμπορικές πτήσεις στον κόσμο. Αφιερώστε μια στιγμή για να το αναλογιστείτε!

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων ως βασικό μέρος του στόχου μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε υψηλότερο επίπεδο, μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα μέσω του προγράμματος “30BY30” για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της εμβληματικής εκστρατείας μας για τη βιωσιμότητα “Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο”, με την οποία διασφαλίζουμε ότι καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη.

Chiquita and the UN sustainable development goals: our commitment for a sustainable planet

Μείωση των αποβλήτων τροφίμων στις φυτείες

Κατά βάθος, είμαστε αγρότες: Όταν οι υπέροχες μπανάνες μας μεγαλώνουν ευτυχισμένα στις φυτείες μας, ξεκινάμε τις εργασίες ώστε καμία μπανάνα να μην πάει χαμένη. Αν μια μπανάνα δεν πληροί τα πρότυπά μας για εξαγωγή και παρουσία στο κατάστημα, θα τη μετατρέψουμε σε πολτό μπανάνας (εξαιρετικό υλικό για τη ζαχαροπλαστική!). Έχουμε ένα εργοστάσιο στην Κόστα Ρίκα, όπου κατά μέσο όρο 65.000 τόνοι μπανάνας ετησίως μετατρέπονται σε υγιεινό πολτό ή αλεύρι μπανάνας κατόπιν επεξεργασίας. Προσφέρουμε τις μπανάνες με μαύρες κηλίδες στους αγρότες για να ταΐζουν τα ζώα τους.

Τίποτα δεν πάει χαμένο στις φυτείες: Τα μη βρώσιμα μέρη της μπανάνας και της μπανανιάς χρησιμοποιούνται για την προστασία του εδάφους και τη διατήρηση της υγρασίας. Αποτελούν εξαιρετικό λίπασμα, ενώ οι τάφροι λιπασματοποίησης αποτελούν αγαπημένο τόπο σίτισης για ζώα, έντομα και βατράχια, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την προστασία της βιοποικιλότητας. Έχουμε, επίσης, ένα έξυπνο σύστημα βιολογικού χωνευτηρίου στην Κόστα Ρίκα, που μετατρέπει τα υλικά των απορριφθέντων φρούτων σε βιώσιμη ενέργεια για το εργοστάσιο.

Κατά τη μεταφορά: Όταν στέλνουμε τις μπανάνες στο μακρύ ταξίδι τους για να φτάσουν στα σπίτια των ανθρώπων που λατρεύουν τις μπανάνες, τις μεταφέρουμε σε ειδικά, ιδιαίτερα αποδοτικά εμπορευματοκιβώτια Chiquita με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, που αποτελούν εγγύηση ότι όταν οι μπανάνες φτάνουν στα ράφια των παντοπωλείων βρίσκονται στο τέλειο στάδιο ωριμότητας. Επιπλέον, έχουμε αναβαθμίσει την εφοδιαστική αλυσίδα μας, για να διασφαλίσουμε ότι οι μπανάνες μας βρίσκονται πάντα στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Στη διανομή: Η Chiquita πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να καταλήγουν στα απορρίμματα νόστιμες μπανάνες, που μπορεί να είναι λίγο πιο μακριές ή να έχουν λίγο διαφορετική απόχρωση του κίτρινου χρώματος, και γι’ αυτό προσφέρει τις επιπλέον μπανάνες σε τράπεζες τροφίμων και προγράμματα για τα απόβλητα τροφίμων. Μέχρι σήμερα, η Chiquita έχει δωρίσει πάνω από 7 εκατομμύρια κιλά μπανάνας στη Feeding America, τη μεγαλύτερη εγχώρια οργάνωση με σκοπό την αντιμετώπιση της πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σπίτι: Θέλουμε να προτείνουμε τρόπους συμμετοχής στους λάτρεις της μπανάνας. Έχουμε πολλές φανταστικές συνταγές στον ιστότοπό μας για πολύ ώριμες μπανάνες, εύχρηστες συμβουλές για το πώς να τις διατηρείτε φρέσκες για όσο το δυνατόν περισσότερο, συνταγές με κατεψυγμένες μπανάνες (το παγωτό μπανάνας είναι το καλύτερο!), ακόμη και ενδιαφέροντες τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες μπανάνας. Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Τα έλαια στη φλούδα της μπανάνας την καθιστούν μια εξαιρετική, φυσική ενυδατική κρέμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες για να κάνετε τα παλιά δερμάτινα παπούτσια σας να γυαλίζουν με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον.

Ο αγώνας για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων συνεχίζεται

Είμαστε πολύ περήφανοι για τις μπανάνες μας: Είναι ένα εξαιρετικό φρούτο! Περιέχουν πολλά σημαντικά μέταλλα, όπως το κάλιο, που είναι σημαντικό για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη μυϊκή υγεία. Επιπλέον, αποτελούν πηγή φυτικών ινών και δεν περιέχουν λίπη ή χοληστερόλη. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι απλώς πεντανόστιμες, αλλά και απίστευτα υγιεινές. Επομένως, την επόμενη φορά που θα πάρετε ένα τσαμπί με τις πεντανόστιμες μπανάνες μας από το κατάστημα της γειτονιάς σας, να είστε σίγουροι ότι έχουν παίξει τον δικό τους μικρό, γλυκό και κίτρινο ρόλο στις προσπάθειες μείωσης των αποβλήτων τροφίμων και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link