ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Μπανάνες Chiquita στη φάρμα: Δίνουμε προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

26 Μαΐου 2021 ・ 5 ανάγνωση λεπτών

Όταν αγοράζετε ένα τσαμπί με πεντανόστιμες μπανάνες Chiquita εξαιρετικής ποιότητας στο κατάστημα, είναι δύσκολο να τις φανταστείτε να μεγαλώνουν στις μπανανιές, μέσα στις τροπικές φάρμες μας στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Αλλά εκεί ξεκινά το ταξίδι τους, και οι φάρμες παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη συναρπαστική ιστορία μας για τη βιωσιμότητα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς ξεκινά η ζωή μιας νόστιμης μπανάνας μας και στον τρόπο που τη φροντίζουμε.

Ανανέωση: Φροντίδα για τη γη μας

Ως καλλιεργητές, καταλαβαίνουμε ότι οι μπανάνες χρειάζονται ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας και φροντίδας για να γίνουν οι καλύτερες και οι πιο γλυκιές. Στην Chiquita, οι φάρμες μας βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος Εργαζόμενοι στο επίκεντρο διοργανώνονται πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοί μας έχουν τη σωστή εκπαίδευση και υποστήριξη, είναι υγιείς, ασφαλείς και απολαμβάνουν τα κατάλληλα κίνητρα για να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Με αυτόν τον τρόπο, θέτουμε τις βάσεις για το πρόγραμμα Ανανέωση και επανασχεδιασμός των καλλιεργειών, μία από τις βασικές προτεραιότητές μας, με στόχο να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, να αυξηθεί η σοδειά και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα μπανάνας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη βελτίωση της γης και του εδάφους, την εναλλαγή με διαφορετικές ποικιλίες μπανάνας, την αύξηση του αριθμού των φυτών που καλλιεργούνται σε μια περιοχή και τη βελτίωση της εδαφοκάλυψης. Αυτοί οι στόχοι αποτελούν σημαντικό τμήμα του οράματός μας για τη βιωσιμότητα: Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις υφιστάμενες καλλιέργειες αντί για να φυτέψουμε μπανανιές σε νέες περιοχές. Έχουμε ως σκοπό να αυξήσουμε την απόδοση κατά 25% με αυτόν τον τρόπο. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε το 76% της γης μας με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2022.

Καλλιέργεια για τις μελλοντικές γενιές

Έχουμε στραμμένες τις σκέψεις μας συνεχώς στο μέλλον, οπότε διεξάγουμε προσεκτικό σχεδιασμό και βελτιστοποίηση των προϊόντων που βάζουμε στη γη μας, στο νερό και στις καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε το μέλλον των εργαζομένων μας διασφαλίζοντας εργασία με αξιοπρέπεια για όλους, όπως ορίζεται στον Αγροτικό κώδικα.

Το πρόγραμμα ανανέωσης αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να αφαιρέσουμε έναν τόνο πλαστικού ανά εκτάριο εδάφους, απομεινάρια του συστήματος που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα για την καλλιέργεια μπανάνας. Με αυτόν τον τρόπο, μας δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να βελτιώσουμε το έδαφος και τη βιοποικιλότητα, αλλά και να τα αναλύσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιέχουν όλα τα σωστά θρεπτικά στοιχεία για την παραγωγή της εξαιρετικής μπανάνας.

Φάρμα με μπανάνες Chiquita 2

Εδαφοκάλυψη

Θέλουμε να περιορίσουμε τη διάβρωση του εδάφους και να απαλλαγούμε από τα παράσιτα με τον πιο φυσικό τρόπο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε είναι η χρήση φυτών εδαφοκάλυψης. Έχουμε κάνει πολλές δοκιμές για να βρούμε ποια είδη φυτών λειτουργούν καλύτερα και τώρα τα καλλιεργούμε σε όλες τις φάρμες μας. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουμε τον αριθμό των ζιζανιοκτόνων που χρειάζεται να χρησιμοποιούμε. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αυτές τις καλλιέργειες σε όλα τα σημεία που είναι δυνατόν, και ο στόχος μας είναι μέχρι το 2021 να έχουμε καλύψει το 65% των καλλιεργειών μας.

Μείωση στη χρήση νερού

Στην Chiquita, γνωρίζουμε επίσης ότι η μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούμε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λόγω αυτού, έχουμε βασίσει τη στρατηγική μας και τις πολιτικές διαχείρισης υδάτων στα αποτελέσματα των ερευνών από το ανεξάρτητο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε σημαντικά το αποτύπωμά μας στη χρήση νερού.

Η ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε ποικίλλει πολύ από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένα μέρη, μπορούμε να βασιστούμε στη βροχόπτωση, ενώ το πρόγραμμα ανανέωσης της γης, μάς έχει επίσης βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι είναι διαθέσιμη η μέγιστη ποσότητα νερού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασίες και λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ακόμη η ανάγκη για άρδευση. Στο πλαίσιο του προγράμματος ανανέωσης επενδύουμε σε συστήματα εξοικονόμησης νερού, ώστε να αποφύγουμε την εκτεταμένη σπατάλη με συστήματα που στοχεύουν απευθείας τις ανάγκες του κάθε φυτού (mini irrigation) ή συστήματα μικροάρδευσης (micro irrigation).

Μείωση της χρήσης χημικών

Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να αποφύγουμε τη χρήση χημικών όταν καλλιεργούμε τις μπανάνες μας. Έχουμε μειώσει ήδη τη χρήση με πολλούς τρόπους: με έξυπνη εναλλαγή ποικιλίας καλλιέργειας, τη διασφάλιση της υγείας του φυτού, προληπτική αποφύλλωση (αφαίρεση φύλλων όπου χρειάζεται), παρακολούθηση παρασίτων, χρήση παγίδων και υιοθέτηση μεθόδων γεωργίας ακριβείας για τη διαχείριση των παρασίτων.

Χρησιμοποιούμε χημικές ουσίες μόνο σε σημεία όπου τα παράσιτα ενέχουν κίνδυνο για μια καλλιέργεια, ενώ επιλέγουμε μόνο εγκεκριμένα προϊόντα και ακολουθούμε πάντα πιστά τις οδηγίες του προμηθευτή. Η περιορισμένη χρήση χημικών ουσιών παρακολουθείται στενά μέσω της πιστοποίησης για τις φάρμες μας από τη Rainforest Alliance και την Global Gap. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε τις καλύτερες δυνατές μεθόδους και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και εναλλάσσουμε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε την ανάπτυξη αντοχής και ανθεκτικότητας. Έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε ότι το 92% των προϊόντων που χρησιμοποιούμε είναι χαμηλής τοξικότητας.

Στρατηγική για το μέλλον

Αυτήν τη στιγμή, καταβάλλουμε προσπάθειες για να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα για τα επόμενα 20 χρόνια, στην οποία οι φάρμες μας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε στις προσπάθειες επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων για τη βιωσιμότητα και των διεθνών συμφωνιών που ορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτόν τον λόγο, η δέσμευσή μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

  1. Πρώτη δέσμευση: Κάθε φάρμα είναι απολύτως ανεξάρτητη, όπως ένα άτομο. Χαρακτηρίζεται από διαφορετικό έδαφος, διαφορετικό κλίμα, διαφορετική γεωγραφία και διαφορετικά άτομα, οπότε ποικίλλουν και οι παράγοντες που τη διαφοροποιούν από τις άλλες σε σχέση με τη βιωσιμότητα. Το πρώτο πράγμα που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να χαρτογραφήσουμε τις υφιστάμενες και τις πιθανές μελλοντικές περιοχές καλλιέργειας για τις μπανάνες μας. Η χαρτογράφηση θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε πού μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή βιολογικά πρότυπα με περιορισμένη χρήση χημικών και επίσης τις περιοχές όπου οι έλεγχοι για μη βιολογικά προϊόντα θα είναι ο μόνος τρόπος να καταστεί δυνατή η εμπορικά βιώσιμη καλλιέργεια. Η χαρτογράφηση θα κατευθύνει τις επενδύσεις μας.
  2. Δεύτερη δέσμευση: Θα καλλιεργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μπανάνες με βιολογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις δεξιότητές μας, τη φροντίδα και την εστίαση στην ποιότητα που επιδεικνύουμε και έχουμε αναπτύξει μέσω της συμβατικής καλλιέργειας και θα τις εφαρμόσουμε σε αυτήν την προσέγγιση χαμηλού αντίκτυπου. Με αυτόν τον τρόπο, σκοπεύουμε να καταστήσουμε τα βιολογικά προϊόντα όσο το δυνατόν πιο διαθέσιμα και οικονομικά.
  3. Τρίτη δέσμευση: Στις περιοχές που δεν μπορούμε να μεταβούμε στη βιολογική καλλιέργεια, θα χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές καλλιέργειας για να ελαχιστοποιήσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, ώστε να συμβάλλουμε στον παγκόσμιο στόχο να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη εντός των ορίων των δύο βαθμών. Θα παρακολουθούμε την πρόοδο για την επίτευξη του στόχου και θα εκδίδουμε αναφορές κάθε χρόνο.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνετε, όταν αγοράζετε μια νόστιμη και θρεπτική μπανάνα Chiquita, πέρα από το χαριτωμένο φρούτο με την κατακίτρινη φλούδα, υπάρχουν πολλοί στόχοι που κρύβονται από πίσω. Όταν αγοράζετε ένα τσαμπί από τις μπανάνες μας, συμβάλλετε στις προσπάθειές μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Σας ευχαριστούμε.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link