ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο: Οι εργαζόμενοί μας

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

31 Μαρτίου 2021 ・ 6 ανάγνωση λεπτών

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λατρεύουν τις μπανάνες μας και γνωρίζουν ότι το εμβληματικό μας Μπλε Αυτοκόλλητο είναι σήμα κατατεθέν για τη φανταστική γεύση και την κορυφαία ποιότητα. Ωστόσο, πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο βρίσκεται μια πολύ μεγάλη ομάδα εκπληκτικών εργαζομένων, στόχος των οποίων είναι να διασφαλίζουν ότι οι μπανάνες Chiquita φτάνουν σε κάθε κατάστημα σε άριστη κατάσταση, την κατάλληλη στιγμή. Οι εργαζόμενοί μας είναι εξαιρετικά σημαντικοί για εμάς, και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι φυτείες μας αποτελούν έναν ασφαλή χώρο εργασίας, στον οποίο κυριαρχεί πάντα ένα κλίμα δεκτικότητας. Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις βασικές πρωτοβουλίες μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας παραμένουν υγιείς, χαρούμενοι και ασφαλείς.

Ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών

Οι φυτείες μπανάνας βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, και είναι ένας παραδοσιακά ανδροκρατούμενος χώρος εργασίας, όπου απαιτείται έντονη σωματική προσπάθεια. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε περιστατικά βίας, διακρίσεων και πειθαναγκασμού. Για την καταπολέμηση του φαινομένου, η Chiquita ανταποκρίθηκε σε αυτήν την τόσο σημαντική πρόκληση για την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της ενδυνάμωσης των γυναικών.

Έχουμε αναπτύξει οδηγίες, κώδικες συμπεριφοράς και εργαλεία για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια περιστατικά εξαλείφονται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αντιμετωπίζοντας αυτές τις συμπεριφορές με μηδενική ανοχή.

Ένα από τα βασικά μέτρα που λάβαμε για να πετύχουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών είναι η συμφωνία της Chiquita με τα σωματεία IUF-COLSIBA: Πρόκειται για μια μοναδική συμφωνία στον χώρο της παραγωγής μπανάνας, η οποία προάγει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ από το 2013 προστατεύει συγκεκριμένα και τα συμφέροντα των γυναικών.

Chiquita Γυναικεία ενδυνάμωση

Ειδικότερα, η συμφωνία αποσκοπεί στην αύξηση των ευκαιριών για απασχόληση που έχουν οι γυναίκες και αποτέλεσε τη βάση για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης, με σκοπό τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων, των δικαιωμάτων, της υγείας και της ασφάλειάς τους. Μια ελεγκτική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει τακτικά, υλοποιεί τη συμφωνία και επιβλέπει την τήρησή της.

Το 2013 προστέθηκε παράρτημα στη συμφωνία που αφορά την «κοινή θεώρηση για τη σεξουαλική παρενόχληση», ένα πρόσθετο, αποτελεσματικό μέτρο ασφάλειας που συμπεριλάβαμε και στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας στον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Ονδούρα και από την περασμένη χρονιά και στη Γουατεμάλα.

Με μεγάλο ενθουσιασμό, ανταποκριθήκαμε και στην πρόκληση της δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης, και ήρθαμε σε επαφή με γυναίκες στις τοπικές κοινότητες, ώστε να τις ενθαρρύνουμε να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Παναμά από το 2014, με μια επιτροπή γυναικών από την περιοχή και το Sitraibana, ένα τοπικό σωματείο. Η πρωτοβουλία προβάλλει γυναικεία πρότυπα και έχει αυξήσει την απασχόληση των γυναικών στη χώρα από 8% σε 13%, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις συνθήκες στον χώρο εργασίας για τις γυναίκες. Στη δράση της περιλαμβάνονται επίσης η εκπαίδευση των εργαζομένων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και τα δικαιώματα των γυναικών.

Επιπλέον, διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να μιλούν με άλλες γυναίκες για τα δικαιώματά τους στη γλώσσα τους, και ανταποκρινόμαστε στην πολύ σημαντική πρόκληση, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα των γυναικών και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ανακαλύψαμε ότι, σε πολλούς τομείς, οι γυναίκες έχουν τις ίδιες επιδόσεις με τους άνδρες, ενώ σε άλλους, οι επιδόσεις τους είναι καλύτερες. Αν και οι εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική προσπάθεια συνήθως εξακολουθούν να είναι ανδροκρατούμενες, ανακαλύψαμε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά συνέπειας και ακρίβειας στις καλλιέργειες θερμοκηπίου. Η κοπή φύλλων, ο καθαρισμός μπανάνας, ο έλεγχος και η χρήση λιπασμάτων, η αποπαρασίτωση και η φύτευση φυτών κάλυψης εδάφους με αντιδιαβρωτική δράση, είναι όλοι τομείς εργασίας με σημαντικά αυξημένο αριθμό γυναικών.

Η προσοχή μας στράφηκε και στην ανάλυση των διαφορών σε αμοιβές και ευκαιρίες με βάση το φύλο σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας μας, και πλέον έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών. Ήδη διακρίνουμε την επιτυχία των πρωτοβουλιών μας: Αυτήν τη στιγμή, μόνο στο εργατικό δυναμικό μας στον Παναμά, οι γυναίκες κατέχουν το 17% των θέσεων στις φυτείες μας και το 21% των θέσεων στις διοικητικές θέσεις, σημειώνοντας αύξηση από το προηγούμενο ποσοστό ύψους 8%. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις διαδικασίες μας, ώστε να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας σε όλη την εταιρεία.

Τις προσπάθειές μας υποστήριξε και μια μελέτη για τα δικαιώματα των παιδιών που διεξήγαγε ο διεθνής φορέας αξιολόγησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Article One το 2017, στην οποία εξέτασε 14 από τις φυτείες μας και επαίνεσε το «θετικό κλίμα δεκτικότητας» που παρατήρησε εκεί. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες του εργατικού δυναμικού μας ανέφεραν με συνέπεια ότι δέχονταν δίκαιη μεταχείριση και ότι δεν εκτέθηκαν σε περιστατικά παρενόχλησης και διακρίσεων, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα προστασίας μας για τις εγκύους εργαζόμενες λειτουργούσαν αποτελεσματικά.

Πώς δίνουμε τέλος στον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας

Στην Chiquita, πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοί μας πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, ότι δεν επιτρέπεται να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε περιστατικά παρενόχλησης και ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Αποτελεί μια πρόκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, καθώς οι ίδιοι προέρχονται από αγροτικές κοινότητες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και να επισημάνουν οποιαδήποτε ακατάλληλη συμπεριφορά στις φυτείες μας.

Ένα βασικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και στη μείωση των περιστατικών εκφοβισμού στον χώρο εργασίας, είναι η γραμμή βοήθειας. Το σύστημα παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους, είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά, όλο τον χρόνο. Με τη γραμμή βοήθειας, οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγείλουν ανώνυμα τυχόν περιστατικά διάκρισης ή παρενόχλησης.

Προωθούμε ενεργά τη γραμμή βοήθειάς μας, με τους εκπροσώπους της εταιρείας και των εργαζομένων να γνωστοποιούν σχετικές πληροφορίες από φυτεία σε φυτεία. Έτσι, διασφαλίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να αναφέρουν τυχόν ζητήματα που τους απασχολούν με απόλυτη ασφάλεια και εντελώς ανώνυμα, ώστε να λάβουν βοήθεια γρήγορα, εφόσον χρειάζεται. Επίσης, επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις εκδικητικής συμπεριφοράς ενάντια των εργαζομένων που κατήγγειλαν περιστατικά διακρίσεων ή παρενόχλησης.

Η Chiquita υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών

Συνεργασία

Διαπιστώσαμε ότι, όταν συνεργαζόμαστε με τα σωματεία IUF και COLSIBA και τα τοπικά σωματεία, οι προσπάθειές μας είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Επίσης, ανακαλύψαμε ότι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι τα κύρια μέσα για την επίτευξη αυτής της αλλαγής.

Στην Chiquita, είμαστε πολύ περήφανοι για τις προσπάθειές μας να βελτιώσουμε τόσο τις συνθήκες εργασίας, όσο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων μας, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι χαρούμενοι εργαζόμενοι παράγουν μπανάνες που κάνουν κι εσάς χαρούμενους, με τη νοστιμιά και την κορυφαία ποιότητά τους. Γι’ αυτό, να είστε σίγουροι ότι, όταν κάνετε τις αγορές σας από το κατάστημα της γειτονιάς σας, το Μπλε Αυτοκόλλητο αποδεικνύει ότι επιλέγετε ένα βιώσιμο προϊόν που, εκτός από πεντανόστιμο, σέβεται και την ευημερία όλων των ανθρώπων.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link