ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα οφέλη της μπανάνας Chiquita

ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

29 Νοεμβρίου 2020 ・ 10 ανάγνωση λεπτών

Αναρωτιέστε αν οι μπανάνες που είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα είναι καλές για την υγεία σας; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα από τα φρούτα πλούσια σε κάλιο και σε πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Πολλές φυτικές ίνες, καλά φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες Β6 και C, αλλά και μέταλλα, συγκεκριμένα κάλιο και μαγνήσιο. Τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς, όμως; Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Ας δούμε τα οφέλη της μπανάνας πιο αναλυτικά…

Φυτικές ίνες

Ένα από τα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας είναι οι φυτικές ίνες. Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου. Όσο ακολουθείτε διατροφή μπανάνας, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο στομάχι σας, σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε άλλα σνακ ή υπερβολική ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γενικά, όσο περισσότερες φυτικές ίνες υπάρχουν στο φαγητό σας, τόσο πιο χορταστικό θα είναι. Επίσης, οι φυτικές ίνες ταξιδεύουν σχετικά ακέραιες στο σώμα σας, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της μαλακότητας και του όγκου των κοπράνων. Επομένως, βοηθούν στις κενώσεις και μειώνουν την πιθανότητα να έχετε δυσκοιλιότητα. Πολύ θετικό για το έντερο! Οι φυτικές ίνες είναι, επίσης, εξαιρετικές για τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών.

Βιταμίνες

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μπανάνες είναι γνωστές ως ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο είναι επειδή ένα από τα οφέλη της μπανάνας είναι ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγιή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, και οι μπανάνες έχουν εξαιρετική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6.

τα οφέλη της μπανάνας Chiquita

Η βιταμίνη Β6 είναι μία από τις πολύ χρήσιμες βιταμίνες, καθώς έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε διατροφή μπανάνας για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης μας και την ενίσχυση της δράσης των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Επίσης, η βιταμίνη Β6 ενισχύει την καλή λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, διατηρεί το δέρμα σας υγιές και λαμπερό και βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Άλλα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης Β6 που βρίσκεται στις μπανάνες είναι τα εξής:

τα οφέλη της μπανάνας Chiquita

Σάκχαρα

Οι μπανάνες έχουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στα οφέλη της μπανάνας. Είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο (ένα καλό φυσικό σάκχαρο) αλλά και σε πηκτίνη, η οποία είναι ένα είδος διαλυτής ίνας. Αυτό το “δυναμικό δίδυμο” στον κόσμο των ινών ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας χαρίζει ενέργεια που διαρκεί. Επομένως, όταν τρώτε μπανάνες, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε αυτές τις δυσάρεστες απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα (όπως όταν τρώτε επεξεργασμένα σνακ με πολλή ζάχαρη). Επειδή λοιπόν, οι μπανάνες είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα, γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ένα πολύ δημοφιλές σνακ για αθλητές, καθώς μπορούν να τις τρώνε πριν και μετά την προπόνηση.

Χωρίς λιπαρά

Οι μπανάνες δεν έχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι ένα φανταστικό σνακ με χαμηλές θερμίδες που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Μία μπανάνα Chiquita μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 100 θερμίδες, κι επομένως είναι το τέλειο σνακ για μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι υγιεινή και ιδανική τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Είναι πραγματικά ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, ενώ είναι βολική όσο κανένα άλλο φρούτο.

Κάλιο

Οι μπανάνες είναι φρούτα πλούσια σε κάλιο και ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο στον κόσμο! Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της μπανάνας, αφού το κάλιο είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μία μπανάνα Chiquita μεσαίου μεγέθους περιέχει την εκπληκτική ποσότητα των 450 mg καλίου, οπότε θα χρειαζόσασταν μόνο 6 μπανάνες την ημέρα για να λάβετε την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα. Τα οφέλη του καλίου είναι πολλά και διάφορα:

τα οφέλη της μπανάνας Chiquita
  • Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που διασφαλίζει ότι τα κύτταρα μας λειτουργούν σωστά. Διατηρεί τους παλμούς της καρδιάς σταθερούς, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας για να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Το κάλιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το νευρικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων του σώματός μας. Το νάτριο που εισέρχεται στα κύτταρα και το κάλιο που εξέρχεται από αυτά δημιουργούν “νευρικά ερεθίσματα” (δηλαδή μικρά πακέτα μηνυμάτων που κινούνται συνεχώς σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλό σας). Επομένως, για να μετακινηθούν αυτά τα μηνύματα, το σώμα μας χρειάζεται κάλιο.
  • Μελέτες δείχνουν ότι το κάλιο, που αναφέρεται στα οφέλη της μπανάνας, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και ότι η κατανάλωση περισσότερου καλίου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το κάλιο βοηθάει, διότι δεν επιτρέπει την σκλήρυνση των αρτηριών.
  • Το κάλιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά διότι προσκολλάται στο ασβέστιο που υπάρχει στα ούρα, γεγονός που βοηθά να αποτραπεί ο σχηματισμός πέτρας.
  • Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά, άρα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυνατότερα, υγιέστερα οστά.
  • Το κάλιο είναι, επίσης, απαραίτητο για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2: Είναι απαραίτητο ώστε το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας, διότι ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα για το κατά πόσο η αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να βοηθήσει άτομα που διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, αλλά συνεχίζεται.

Είναι οι μπανάνες καλές για την υγεία σας;

Μετά από μια πιο αναλυτική ματιά σε όλα τα οφέλη της μπανάνας, νομίζω ότι μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ένα μεγάλο “ΝΑΙ”. Οι μπανάνες είναι πραγματικά πολύ καλές για την υγεία σας! Και δεν είναι απλώς καλές για την υγεία: Είναι πραγματικά ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο. Επομένως, την επόμενη φορά μη διστάσετε ούτε στιγμή να υιοθετήσετε τη διατροφή μπανάνας και να γεμίσετε το καρότσι των αγορών σας με μπανάνες Chiquita. Το σώμα σας και οι γευστικοί σας κάλυκες θα σας είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες!

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link