ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

Πόσες θερμίδες περιέχει μια μπανάνα;

ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

27 Απριλίου 2021 ・ 4 ανάγνωση λεπτών

Όλοι μας αγαπάμε τα γλυκά σνακ, κι εδώ στην Chiquita είμαστε λάτρεις της μπανάνας μας φυσικά, με την πεντανόστιμη γεύση και την εξαιρετική ποιότητα! Αλλά, αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να έχετε αναρωτηθεί πόσες θερμίδες περιέχει αυτή η πεντανόστιμη μπανάνα. Μήπως η μπανάνα, αυτή η κατακίτρινη σαν τον ήλιο αγαπημένη σας, είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείτε να αγοράσετε; Έχουμε εξαιρετικά νέα! Οι μπανάνες αποτελούν μια πραγματικά υγιεινή επιλογή για σνακ, επειδή περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

Οι θερμίδες που περιέχει μια μπανάνα δεν συγκρίνονται καν με τη θρεπτική αξία που προσφέρουν συνολικά τα αγαπημένα μας φρούτα, όπως θα ανακαλύψετε. Παρακάτω θα δούμε τη θρεπτική αξία της μπανάνας, και θα μάθουμε ολόκληρη την ιστορία για αυτό το υγιεινό σνακ με τις λίγες θερμίδες.

Θερμίδες μπανάνας

Καταρχάς, ένα βασικό στοιχείο της διατροφής με μπανάνα: οι μπανάνες έχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη επειδή είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν – έτσι είναι η μητέρα φύση! Οπότε, πώς μπορείτε να υπολογίσετε πόσες θερμίδες περιέχει η μπανάνα που πρόκειται να απολαύσετε; Ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι μια πολύ μικρή μπανάνα περίπου 15 εκατοστών, η οποία είναι πιθανόν η πιο μικρή που μπορείτε να βρείτε, ζυγίζει γύρω στα 80 γραμμάρια και περιέχει περίπου 72 θερμίδες. Μια μικρή μπανάνα, 15-18 εκατοστών, προσφέρει γύρω στις 90 θερμίδες και μια μεσαία μπανάνα, 18-20 εκατοστών, περιέχει περίπου 105 από αυτές τις πεντανόστιμες θερμίδες της μπανάνας. Αυτά είναι τα μεγέθη που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι οδηγοί θερμίδων, όταν σας δίνουν τις θερμίδες για κάθε φρούτο.

Μια μεγάλη μπανάνα, γύρω στα 20-23 εκατοστά, περιέχει περίπου 121 θερμίδες και μια πολύ μεγάλη (θα είστε τυχεροί αν βρείτε μία!), πάνω από 23 εκατοστά, περιέχει περίπου 135 θερμίδες. Μια κούπα που περιέχει φέτες μπανάνας με βάρος 150 γραμμάρια έχει περίπου 134 θερμίδες, ενώ μια κούπα πολτοποιημένης μπανάνας, που ζυγίζει περίπου 225 γραμμάρια, περιέχει γύρω στις 200 θερμίδες. Οι περισσότερες θερμίδες σε μια μπανάνα προέρχονται από τους υδατάνθρακες, ενώ λίγοι ακόμα από την πρωτεΐνη και, το σημαντικότερο (όπως θα δείτε), οι μπανάνες περιέχουν επίσης γύρω στα 2-4 γραμμάρια φυτικών ινών.

 Health Benefits of Bananas

Υδατάνθρακες που περιέχει η μπανάνα

Οι υδατάνθρακες είναι κακοί, αν μετράτε θερμίδες, έτσι δεν είναι; Όχι πάντα. Οι μπανάνες – ειδικά όταν είναι λίγο άγουρες – περιέχουν υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου, ορισμένους υπό τον τύπο που είναι γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο κάνει αυτό ακριβώς που φαντάζεστε: Λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες στον οργανισμό και αντιστέκεται στην πέψη. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει καθόλου μέχρι να φτάσει στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Γνωρίζατε ότι οι θερμίδες της μπανάνας είναι τόσο χρήσιμες;

Οι μπανάνες είναι ένα υπέροχο υγιεινό σνακ και η τέλεια εναλλακτική λύση στις καραμέλες και τα επεξεργασμένα γλυκά, επειδή η γλυκιά γεύση που αποκτούν καθώς ωριμάζουν οφείλεται στα φυσικά σάκχαρα. Αυτό τις καθιστά πολύ καλύτερη επιλογή, από θέμα διατροφικής αξίας, σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, όπως οι μπάρες δημητριακών, τα ζαχαρωτά και τα συσκευασμένα σνακ. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει μια μπανάνα είναι πολύ διαφορετικά από τα επεξεργασμένα σάκχαρα στα συσκευασμένα σνακ.

Πόσες θερμίδες περιέχει μια μπανάνα

Φυτικές ίνες μπανάνας

Η διαφορά, από πλευράς σακχάρων, είναι η ποσότητα διαλυτών ινών και ανθεκτικού αμύλου στο φρούτο, και οι μπανάνες περιέχουν εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών ανά θερμίδα. Οι φυτικές ίνες ενώνονται με τα σάκχαρα, τα οποία προσφέρουν στις μπανάνες Chiquita την υπέροχη γεύση τους, για να διασφαλίσουν την αργή και σταδιακή απελευθέρωσή τους στον οργανισμό, ώστε τα επίπεδα ενέργειάς σας να παραμένουν σταθερά. Τα σημαντικά οφέλη των φυτικών ινών εξηγούν γιατί οι μπανάνες βρίσκονται σε χαμηλό ή μέτριο επίπεδο στον γλυκαιμικό δείκτη (η βαθμίδα του δείκτη πηγαίνει από 1-100, ενώ η καθαρή γλυκόζη βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα σε σχέση με όλα τα τρόφιμα, στο 100). Η σταδιακή ώθηση ενέργειας από αυτές τις νόστιμες θερμίδες της μπανάνας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τις προτιμούν οι αθλητές αντοχής.

κάλιο μπανάνας καλίου

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που περιέχει η μπανάνα

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία μας, επειδή έχουν υψηλά επίπεδα πολύ σημαντικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι μια πολύ γνωστή και καλή πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών. Επιπλέον, το κάλιο συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μια μπανάνα, όντας ένα υγιεινό σνακ, προσφέρει το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6. Αυτή η χρήσιμη και πολυάσχολη βιταμίνη έχει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και βοηθά στη σωστή λειτουργία των πεπτικών ενζύμων, διατηρεί το δέρμα σας υγιές και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι μπανάνες περιέχουν επίσης μαγνήσιο, βιταμίνη C (ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό) και Β9 (γνωστή επίσης, ως φολικό οξύ). Επομένως, όλα τα οφέλη που αναφέραμε νωρίτερα καθιστούν τις μπανάνες, οι οποίες προστατεύονται από ένα εύχρηστο και ανθεκτικό περίβλημα που είναι εύκολο στη μεταφορά, ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα και το ιδανικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Μπανάνες, το υγιεινό σνακ

Οι μπανάνες από μόνες τους δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μπανάνες μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε τον επιθυμητό στόχο για τέσσερις με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Επίσης σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να ψάχνετε μετά να φάτε γλυκά. Επομένως, αν έχετε όρεξη για κάτι γλυκό και νόστιμο αλλά αναζητάτε ταυτόχρονα ένα υγιεινό σνακ να αγοράσετε, γιατί να μην επιλέξετε μπανάνες από το κατάστημα της γειτονιάς σας; Οι θερμίδες της νόστιμης μπανάνας σάς κάνουν καλό!

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link