ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

Πώς μπορώ να συμπεριλάβω τις μπανάνες Chiquita στη δίαιτα DASH;

ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

4 Μαΐου 2021 ・ 4 ανάγνωση λεπτών

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), είναι πιθανό να έχετε ακούσει για τη δίαιτα DASH («Dietary Approaches to Stop Hypertension», δηλαδή «Διατροφικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης»). Αυτή η δίαιτα, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα, σας παροτρύνει να μειώσετε το νάτριο που προσλαμβάνετε με τη διατροφή σας και να καταναλώνετε ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Έχουμε καλά νέα για τους λάτρεις της κορυφαίας ποιότητας και γεύσης μπανάνας Chiquita: η δίαιτα DASH συνδυάζεται τέλεια με το αγαπημένο σας φρούτο. Οι μπανάνες είναι μία από τις ιδανικές τροφές για τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα DASH. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στους λόγους και θα μοιραστούμε μερικές υπέροχες ιδέες για συνταγές στη δίαιτα DASH.

Συνταγές δίαιτας DASH:

Παρακάτω θα βρείτε μερικές τέλειες συνταγές δίαιτας DASH με μπανάνες Chiquita που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την προσπάθεια μείωσης των επιπέδων νατρίου και αύξησης της πρόσληψης καλίου, ώστε να γίνει πιο απολαυστική η διατροφή σας!

Υγιεινό μπανανόψωμο ολικής άλεσης

Μπανανόψωμο ολικής άλεσης για δίαιτα Dash από την Chiquita

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ένα σημαντικό μέρος της δίαιτας DASH, οπότε αυτή είναι η τέλεια συνταγή για μπανανόψωμο, αφού περιέχει διάφορα αλεύρια ολικής άλεσης, όπως κινόας, αμάρανθου και καστανού ρυζιού. Σε συνδυασμό με δύο κούπες μπανάνας (δύο με τέσσερις μπανάνες Chiquita, ανάλογα με το μέγεθος) για υπέροχη γεύση και υγρασία, η συνταγή χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής μπανανόψωμου που αναμειγνύει τα υγρά και τα ξηρά υλικά ξεχωριστά και στη συνέχεια τα ανακατεύει όλα μαζί.

Τηγανίτες με βρόμη και μπανάνα

Αυτές οι τηγανίτες είναι ιδανικές για πρωινό, όπως και για τη δίαιτα DASH: είναι υγιεινές, χορταστικές και απίστευτα νόστιμες! Η βρόμη, που κάνει καλό στην καρδιά, συνδυάζεται με πολτοποιημένη μπανάνα, αλεύρι ολικής άλεσης, αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι, για ένα πλούσιο και νόστιμο μείγμα για τηγανίτες, που θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε το μείγμα την προηγούμενη νύχτα, και να ετοιμάσετε τις τηγανίτες το πρωί!

Milkshake με μπανάνα και φράουλα

Σε αυτό το απίστευτα υγιεινό milkshake αντικαθιστάτε το ζωικό γάλα με γάλα σόγιας για να έχετε υπέροχη γεύση χωρίς λίπη, σύμφωνα με τις ανάγκες σας στη δίαιτα DASH. Τα βασικά συστατικά είναι οι κατεψυγμένες φράουλες και η μπανάνα, μαζί με μια κούπα κατεψυγμένο γιαούρτι με γεύση βανίλιας χωρίς λιπαρά, αναμεμειγμένα όλα μαζί για να απολαύσετε ένα δροσιστικό και λαχταριστό, καλοκαιρινό ρόφημα.

Γιατί οι μπανάνες Chiquita είναι τόσο καλές για τη δίαιτα DASH;

Ευτυχώς, η μπανάνα είναι νόστιμη αλλά και θρεπτική. Περιέχει σημαντικές συγκεντρώσεις απαραίτητων βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Όλα αυτά τις καθιστούν την ιδανική επιλογή για τη δίαιτα DASH. Οι σύγχρονες δίαιτες με τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, ενός ηλεκτρολύτη (ένα από τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στο αλάτι). Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει υπερβολικά την αρτηριακή πίεση, ειδικά αν είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, η δίαιτα DASH αναπτύχθηκε έπειτα από έρευνες που κατέδειξαν ότι οι vegan και οι χορτοφάγοι έχουν συνήθως πολύ πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Όπως είναι φυσικό, σε γενικές γραμμές τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου (οι μπανάνες δεν περιέχουν καθόλου νάτριο!).

Οι μπανάνες είναι διάσημες για τα υψηλά επίπεδα καλίου, ενός άλλου σημαντικού ηλεκτρολύτη για τον οργανισμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα καλίου με τη σύγχρονη καθημερινή διατροφή. Οι ηλεκτρολύτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διαβίβασης ηλεκτρικών ώσεων (παλμών) και η πρόσληψη υψηλής ποσότητας νατρίου ή η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των εν λόγω ηλεκτρολυτών. Αυτή προκύπτει λόγω του ότι ο συνδυασμός καλίου και νατρίου είναι ένα δυναμικό δίδυμο, με το νάτριο να απελευθερώνεται από τα κύτταρα ενώ δεσμεύουν το κάλιο, σαν μια μικροσκοπική αντλία που οδηγεί τη μετάδοση σημάτων στο νευρικό και μυϊκό σύστημα. Επομένως, όταν οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται σε ανισορροπία, αυτός ο ιδιοφυής φυσικός μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνετε, οι μπανάνες είναι πολύ χρήσιμες στη δίαιτα DASH. Οι μπανάνες Chiquita είναι μια ιδανική τροφή για τη δίαιτα DASH λόγω των επιπέδων καλίου που περιέχει, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα (καθώς και στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του μυϊκού και νευρικού συστήματος). Για να βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι σημαντικοί ηλεκτρολύτες θα επανέλθουν σε ισορροπία στον οργανισμό, η μείωση των επιπέδων νατρίου πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με την αύξηση των επιπέδων καλίου.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει τη δίαιτα DASH:

Δεν θα εκπλαγείτε με το γεγονός ότι η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τη δίαιτα DASH για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες διαδικτυακά για να ξεκινήσετε με αυτό το ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει έναν αριθμό γευμάτων από κάθε ομάδα τροφών με μεγάλη ποικιλία φρέσκων τροφίμων.

Προτού συνεχίσουμε με τις συνταγές, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις αγορές και τα ψώνια σας όταν ακολουθείτε τη δίαιτα DASH:

  1. Να δημιουργείτε πάντα μια λίστα με όλα τα γεύματα που θέλετε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων των σνακ, για να μην παρασύρεστε από δελεαστικά, αλλά ανθυγιεινά τρόφιμα καθώς ψωνίζετε.
  2. Αγοράζετε φρέσκα τρόφιμα. Η σημαντικότερη πηγή νατρίου στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου είναι οι επεξεργασμένες τροφές, όπως και η ζάχαρη και τα λιπαρά.
  3. Μείνετε στους διαδρόμους των παντοπωλείων όπου μπορείτε να βρείτε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άπαχο κρέας. Αν δεν περιπλανιέστε στους διαδρόμους με τις λιχουδιές, είναι λιγότερο πιθανό να γεμίσετε το καλάθι σας με αυτές!
  4. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όλα τα συστατικά τροφίμων πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες. Ένα τρόφιμο με χαμηλό επίπεδο νατρίου θα αναφέρει 5% ή λιγότερο ως ημερήσια ποσότητα ανά μερίδα. Μερικές φορές, δύο προϊόντα που φαίνονται σχεδόν ίδια μπορεί να περιέχουν πολύ διαφορετικές συγκεντρώσεις αλατιού.

Η δυνατότητα να επιλέξετε τις μπανάνες ως ένα νόστιμο φρούτο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο υγιεινό πρόγραμμα της DASH είναι μια σημαντική πληροφορία όταν ξεκινάτε τη δίαιτα. Οπότε, όταν φτιάχνετε τη λίστα σας για ψώνια σύμφωνα με τη δίαιτα DASH, μην ξεχνάτε να προσθέτετε τις αγαπημένες σας μπανάνες!

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link