ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η δέσμευση της Chiquita για ανάπτυξη της κοινότητας

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

28 Ιανουαρίου 2021 ・ 5 ανάγνωση λεπτών

Στην Chiquita, γνωρίζουμε ότι οι πεντανόστιμες μπανάνες κορυφαίας ποιότητας δεν φυτρώνουν, ούτε καλλιεργούνται μόνες τους. Μια καταπληκτική και αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων φροντίζει ώστε το νόστιμο κίτρινο φρούτο μας να φτάνει στο κατάστημα της γειτονιάς σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όλοι και όλες τους ανήκουν σε μεγαλύτερες κοινότητες και γι’ αυτόν τον λόγο ως βασικό κομμάτι της δέσμευσής μας για βιωσιμότητα, προσπαθούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι και οι εν λόγω κοινότητες επωφελούνται από τα προνόμια του έργου μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες μας!

Το πρόγραμμά μας για παροχή εκπαίδευσης

Γνωρίζουμε ότι η δύναμή μας πηγάζει από τα σταθερά μας θεμέλια, δηλαδή από τις χαρούμενες και υγιείς κοινότητες Chiquita, καθώς και από την χαρακτηριστικά βιώσιμη προσέγγιση στο έργο μας. Για να ενισχύσουμε το όραμά μας, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα παροχής εκπαίδευσης για τα παιδιά των καλλιεργητών μας.

Προσφέρουμε σχολικά πακέτα στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα, τα οποία περιέχουν πολλά από τα βασικά υλικά που απαιτούνται από το αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας της κάθε χώρας. Προσφέρουμε ακόμη υποτροφίες στον Παναμά, όπου επίσης υποστηρίζουμε το κέντρο Integral Care for Early Childhood (Βασική Φροντίδα για Παιδιά Μικρής Ηλικίας) στην κοινότητα Theobroma, για την παροχή ενός ασφαλούς χώρου ανάπτυξης σε ευάλωτα βρέφη.

Πιστεύουμε με πάθος ότι η παροχή βοήθειας σε παιδιά, προκειμένου να λάβουν την τόσο σημαντική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχει θετικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για την κοινότητα. Και αυτό είναι διπλά καλό τόσο για τις κοινότητες, όσο και για την ποιότητα της δουλειάς τους στην οποία στηριζόμαστε. Πετύχαμε τον στόχο της παροχής βοήθειας σε 20.000 παιδιά έως το 2020, ξεκινώντας από τις φάρμες μας και συνεχίζοντας στις περιοχές όπου αγοράζουμε μπανάνες από ανεξάρτητους παραγωγούς. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά στις περιοχές που παράγονται μπανάνες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καλή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Δέσμευση για κοινοτική ανάπτυξη

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Επιπλέον, καλούμε τα παιδιά που μένουν κοντά στις φάρμες μας να λάβουν οφθαλμολογική και οδοντιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση σε θέματα υγείας και δωρεάν σετ καθαρισμού των δοντιών. Ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών είναι εξαιρετικά σημαντικός κυρίως σε περιοχές στις οποίες το μορφωτικό επίπεδο είναι συνήθως χαμηλότερο και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις είναι περιορισμένη λόγω της απόστασης από τα ιατρικά κέντρα και του απορρέοντος κόστους.

Ακόμη, οι εργαζόμενοί μας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν την αμοιβή για την εργασία μίας ημέρας, ώστε να υποστηρίξουν την κατασκευή ή ανακαίνιση σχολείων ή/και να βοηθήσουν στη διδασκαλία. Παρακάτω, θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρεία.

Παναμάς: Αίθουσα προσχολικής αγωγής

Προσφέραμε μία αίθουσα προσχολικής αγωγής για 34 παιδιά στη Φάρμα 64, που βρίσκεται στην επαρχία Bocas del Toro του Παναμά, μέσω του προγράμματος “My School First” του Υπουργείου Παιδείας. Η αίθουσα διαθέτει επίσης ξεχωριστό μπάνιο και χώρο για τα είδη καθαρισμού.

Οι σχολικές δωρεές και οι προσπάθειές μας αποτελούν στοιχείο του δεύτερου πυλώνα μας για τη βιωσιμότητα, “Η σημασία του καλού γείτονα”. Ο πυλώνας αυτός τονίζει τη δέσμευση και την ευθύνη μας να “καλλιεργούμε” θετικό αντίκτυπο επί μακρόν στις κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε, επενδύοντας σε κοινωνικά προγράμματα που αφορούν τα παιδιά και την εκπαίδευση.

Το εκπαιδευτικό κέντρο της Φάρμας 64 βρίσκεται στην ομώνυμη αγροτική περιοχή, όπου δραστηριοποιούμαστε σε τρεις διαφορετικές φάρμες. Και τα 210 παιδιά σε αυτό το σχολείο είναι παιδιά εργαζομένων στην Chiquita. Η Chiquita δώρισε τις νέες εγκαταστάσεις στο κράτος και συνεχίζει να υποστηρίζει το πρόγραμμα “My School First” με επενδύσεις σε σχολικές υποδομές.

Παναμάς: Αίθουσα σίτισης

Σε άλλη περιοχή του Bocas del Toro, στο Barranco Medio, προσφέραμε μια αίθουσα σίτισης για τους 330 μαθητές του τοπικού σχολείου. Το εκπαιδευτικό κέντρο του Barranco Medio, στην ομώνυμη περιοχή, βρίσκεται κοντά στην πόλη Las Tablas, όπου δραστηριοποιούμαστε σε τέσσερις φάρμες, οπότε το 75% του πληθυσμού των μαθητών είναι παιδιά των εργαζομένων στην Chiquita. Αυτό το νέο κυλικείο ανήκει επίσης στο πρόγραμμα “My School First” και διασφαλίζει ότι τα παιδιά έχουν έναν ασφαλή και όμορφο χώρο για να απολαμβάνουν υγιεινά γεύματα.

Η Chiquita δωρίζει αίθουσα φαγητού για τους 330 μαθητές του σχολείου Μπαράνκο Μέντιο στο Μπόκας ντελ Τόρο

Ονδούρα: Βελτίωση σχολικών υποδομών

Σε ένα άλλο έργο που χρηματοδοτήσαμε, ως βασικό κομμάτι του δεύτερου πυλώνα μας για βιωσιμότητα, περιλαμβάνονται βελτιώσεις σε σχολείο της κοινότητας Campo Birichiche, στην πόλη El Progreso της Ονδούρας. Η κοινότητα βρίσκεται κοντά στη φάρμα Ameribi της Chiquita και σχεδόν τα μισά από τα 150 παιδιά του σχολείου έχουν γονείς που εργάζονται εκεί. Τα έργα ανακαίνισης περιλάμβαναν βάψιμο, επισκευές στις εγκαταστάσεις υγιεινής, αντικατάσταση οροφής και πατώματος ορόφου και παροχή σκάλας για τον δεύτερο όροφο, καθώς και ασφαλούς περιμετρικής περίφραξης.

Για την προώθηση του αθλητισμού, επενδύσαμε επίσης στην παροχή δύο ποδοσφαιρικών τερμάτων, σε κούρεμα του χορταριού και στη διαγράμμιση του γηπέδου. Το σχολείο, που είχε κτισθεί τη δεκαετία του 1950, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Πλέον, τα παιδιά έχουν έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο εκμάθησης και, ως αποτέλεσμα, το σχολείο έχει γίνει πολύ δημοφιλές.

Κόστα Ρίκα: Εκτάσεις γης για σχολεία

Τον Μάρτιο του 2018 κάναμε το επόμενο βήμα στο μακρύ ταξίδι μας για βιωσιμότητα, προσφέροντας εκτάσεις γης για όλα τα σχολεία της περιοχής Sarapiquí στο Υπουργείο Παιδείας της Κόστα Ρίκα. Σε αυτά τα σχολεία παρακολουθούν μαθήματα περίπου 400 μαθητές και βρίσκονται όλα σε περιοχές όπου ζουν εργαζόμενοι της Chiquita. Χάρη στη δωρεά, το Υπουργείο Παιδείας θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε σχολικές υποδομές. Από το 1993, όταν ξεκινήσαμε να παράγουμε μπανάνες στο Sarapiquí, ανησυχούσαμε για την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων της Chiquita στην εν λόγω περιοχή. Γι’αυτόν τον λόγο, δημιουργήσαμε τα σχολεία και στη συνέχεια πήραμε την απόφαση να τα προσφέρουμε το 2018.

Με αυτόν τον τρόπο, το έργο μας συνεχίζεται, υποστηρίζοντας τις φανταστικές ομάδες που φέρνουν κοντά σας τις πιο νόστιμες μπανάνες στον κόσμο. Οπότε, την επόμενη φορά που θα βάλετε ένα τσαμπί στο καλάθι σας, θα γνωρίζετε ότι συμβάλλετε σε μια πραγματικά σημαντική ιστορία επιτυχίας για τη βιωσιμότητα.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link