ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η αφοσίωσή μας στη βιώσιμη γεωργία

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

28 Ιανουαρίου 2021 ・ 4 ανάγνωση λεπτών

Στην Chiquita, τρελαινόμαστε για τις μπανάνες, το αγαπημένο μας πεντανόστιμο και κατακίτρινο φρούτο! Το ενδιαφέρον μας φτάνει μέχρι τις φυτείες μας, τους εργαζόμενους σε αυτές, τα παιδιά τους και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, και αποτελεί μέρος του συνολικού στόχου μας για τη μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα. Παρακάτω, θα δούμε πώς κάνουμε αυτήν τη φιλοδοξία πραγματικότητα.

Βιοποικιλότητα

Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, κι εμείς στην Chiquita, ως καλλιεργητές, έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε αναλάβει ηγετικό ρόλο, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη, που προσφέρουν σημαντικό έργο και αναλαμβάνουν δράσεις. Διακρίνουμε τρεις πυλώνες στο έργο μας:

  1. Προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα απευθείας στις φυτείες μας: Διασφαλίζουμε ότι δεν πραγματοποιείται πλέον αποψίλωση δασικών εκτάσεων για γεωργική επέκταση: Από το 1994, δεν έχει γίνει καύση ή αποψίλωση πολύτιμων οικοσυστημάτων για τις φυτείες μας. Περιορίζουμε την παραγωγή σε περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν τη μακροχρόνια καλλιέργεια ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, επιλέγουμε περιοχές τις οποίες μπορούμε να επιστρέψουμε στη φυσική τους κατάσταση. Είμαστε υπερήφανοι πρωτοπόροι σε αυτήν την προσέγγιση.
  2. Ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας: Μειώνουμε τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας, ξεκινώντας με καλές πρακτικές καλλιέργειας, όπως είναι η αμειψισπορά, η προληπτική αποφύλλωση, ο έλεγχος παρασίτων και η χρήση παγίδων. Έχουμε υιοθετήσει πρακτικές ακριβείας στην καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας αγροχημικά μόνο με ιδιαίτερη προσοχή, στα σημεία που χρειάζεται και διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα και όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά (δηλαδή το 95% όλων των προϊόντων που χρησιμοποιούμε έχουν πολύ χαμηλή τοξικότητα).
  3. Πρωτοπορούμε στην αναδάσωση: Έχουμε συνάψει συνεργασίες με καινοτόμα ενδιαφερόμενους φορείς στην αναδάσωση, ώστε να επιστρέψουμε εκτάσεις σε μια πιο φυσική κατάσταση, όταν υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε μακροπρόθεσμα τη βιοποικιλότητα, να χρησιμοποιήσουμε την παιδεία για να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους στις κοινότητές μας σχετικά με το περιβάλλον και να παροτρύνουμε τους ντόπιους να συμμετάσχουν στις ενέργειες αυτές (όπως στο σχέδιο Nogal παρακάτω).
Βιώσιμη_γεωργία

Καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη

Θέλετε να μάθετε κάτι εκπληκτικό; Οι μπανάνες είναι η τέταρτη πιο σημαντική καλλιέργεια στον κόσμο μετά το ρύζι, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Αποτελεί βασικό τρόφιμο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επειδή κατανοούμε τη σημασία της μπανάνας σε όλο τον κόσμο, δεσμευτήκαμε να διασφαλίσουμε ότι έως το 2020 δεν θα πετιέται καμία μπανάνα.

Λόγω των υψηλών προδιαγραφών μας για τις εξαγωγές προϊόντων, όπως είναι φυσικό, ορισμένα φρούτα δεν πληρούν τα πρότυπα εξαγωγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλά. Κάποιες μπανάνες έχουν μικρές ατέλειες, αλλά είναι απόλυτα κατάλληλες για κατανάλωση, οπότε μετατρέπονται σε πολτό. Έχουμε το δικό μας εργοστάσιο παρασκευής πολτού στην Κόστα Ρίκα, όπου κατά μέσο όρο 65.000 τόνοι μπανάνας από τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα μετατρέπονται σε νόστιμο πολτό ή αλεύρι μπανάνας κατόπιν επεξεργασίας. Αν οι μπανάνες έχουν μαύρες κηλίδες και δεν είναι δυνατή η επεξεργασία τους, τις δίνουμε σε αγρότες για να ταΐσουν τα ζώα τους.

Ακόμη και τα μη βρώσιμα μέρη του φυτού, ο κορμός, τα φύλλα και τα κοτσάνια, αξιοποιούνται ως οργανικό λίπασμα, για να προστατέψουν το έδαφος από τη διάβρωση και να διατηρήσουν την πολύτιμη υγρασία του. Επιπλέον, αποτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων και λειτουργεί ως το τέλειο, φυσικό λίπασμα. Ακόμη, οι τάφροι κομποστοποίησης στις φυτείες μας αποτελούν αγαπημένο σημείο σίτισης για πουλιά, ελάφια, έντομα και βατράχια κάθε είδους.

Ο οικολογικός χωνευτήρας μας στην Κόστα Ρίκα μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουμε την ενέργεια από απορρίμματα φρούτων. Τα λύματα που προηγουμένως πήγαιναν σε λιμνοθάλασσες επεξεργασίας περνούν πλέον από μια σειρά φίλτρων για την αφαίρεση των στερεών, τα οποία χρησιμοποιούν οι ντόπιοι αγρότες ως λίπασμα. Στον χωνευτήρα, καλά βακτήρια μετατρέπουν τα φιλτραρισμένα λύματα σε βιοαέριο, το οποίο αποθηκεύεται σε μεγάλα πλαστικά μπαλόνια.

Ολόκληρο το σύστημα μειώνει σημαντικά τις οσμές και έχει ως αποτέλεσμα τα λύματα που καταλήγουν στο περιβάλλον να πληρούν τα εθνικά πρότυπα διαχείρισης υγρών αποβλήτων. Το υπόλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα στις φυτείες μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Προστασία της άγριας ζωής και των δασών: Προστατευόμενος βιότοπος Nogal

Επιπλέον, υποστηρίζουμε τη βιωσιμότητα και εκτός των φυτειών μας, σε περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι ο προστατευόμενος βιότοπος Nogal. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε με ιδέες, χρηματοδoτήσεις και έργο στην προστασία αυτού του σημαντικού βιότοπου άγριας ζωής στην Κόστα Ρίκα.

Το 2017, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον προστατευόμενο βιότοπο, που βρίσκεται στην περιοχή Sarapiqui της Κόστα Ρίκα. Η πρωτοβουλία Nogal ξεκίνησε το 2004 ως κοινό εγχείρημα μεταξύ της Chiquita και πολλών πελατών μας, με στόχο τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας, με την υποστήριξη της Συμμαχίας για τα Τροπικά Δάση (Rainforest Alliance) και του Γερμανικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας (German Society for International Cooperation, GIZ). Μέχρι στιγμής, έχουμε φυτέψει πάνω από 900 δέντρα. Καλλιεργητές και έμποροι έχουν επισκεφτεί τον βιότοπο για να δουν πώς, μέσα σε περίοδο 13 χρόνων, έχουμε συμβάλει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Το 2017, καταγράφηκαν τρία νέα είδη στον βιότοπο, ένας τάπιρος, το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Κόστα Ρίκα, ένα τροπικό πουλί bellbird και μια σαύρα με κίτρινες βούλες. Αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι οι δεσμοί που πραγματοποιούνται σε αυτό το φιλόδοξο έργο, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση με άλλα δάση και τα άγρια ζώα που ζουν σε αυτά, λειτουργούν καλά. Έχουμε αιτηθεί ώστε ο προστατευόμενος βιότοπος Nogal να αναγνωριστεί ως περιοχή προστασίας της φύσης, για μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην υλοτομία.

Προστατευόμενος βιότοπος Nogal
Προστατευόμενος βιότοπος Nogal - Επισκόπηση
Our dedication to sustainable farming Chiquita
Προστατευόμενος βιότοπος Nogal - Τάπιρος

Διαχείριση του υδάτινου αποτυπώματος

Οι μπανανιές χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν. Για ένα κιλό μπανάνες απαιτούνται περίπου 400 με 600 λίτρα νερό για την ανάπτυξη και την επεξεργασία του φρούτου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο καθαρισμός και ο διαχωρισμός (διαδικασία κατά την οποία τα μεγάλα τσαμπιά με μπανάνες διαχωρίζονται σε μικρότερα τσαμπιά των 5-6 μπανανών).

Το περισσότερο νερό για την καλλιέργεια των μπανανών μας προέρχεται από τις βροχοπτώσεις, αλλά σε περιοχές με περιόδους ξηρασίας, η Chiquita βασίζεται στην άρδευση. Αντικαταστήσαμε το αυτόματο πότισμα με συστήματα μίνι και μικροάρδευσης που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 80%, συντελώντας στην ετήσια εξοικονόμηση νερού της τάξης των 1,7 δισεκατομμυρίων λίτρων κατά μέσο όρο. Επιπλέον, δημιουργήσαμε σταθμούς για τον “στεγνό διαχωρισμό” των μπανανών στο 23% των φυτειών μας, εξοικονομώντας 160 εκατομμύρια λίτρα νερού τον χρόνο.

Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα λύματα από τις δραστηριότητές μας, φιλτράροντας τα στερεά και προστατεύοντας τα ποτάμια και τα ρέματα από τη μόλυνση. Ανεξάρτητα εργαστήρια ελέγχουν τακτικά την ποιότητα του νερού στα ποτάμια και τα ρέματά μας για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα λειτουργούν σωστά.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και να διασφαλίσουμε ότι η παραγωγή της μπανάνας μας γίνεται με όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο τρόπο. Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να γνωρίζετε ότι όταν αγοράζετε τις πεντανόστιμες μπανάνες Chiquita στο μανάβικο της γειτονιάς σας, δεν αντιπροσωπεύουν μόνο την υπέροχη γεύση και ποιότητα, αλλά και ένα τεράστιο έργο για τη βιωσιμότητα.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link