ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τα εμπορευματοκιβώτια έξυπνης ψύξης βελτιώνουν τη βιωσιμότητα και εγγυώνται την καλύτερη ποιότητα μπανάνας

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

31 Μαρτίου 2020 ・ 10 ανάγνωση λεπτών

Επενδύοντας σε 2500 καινούρια, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ψυγεία-κοντέινερ από τη Maersk Container Industry, η Chiquita κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά: με αυτόν τον νέο στόλο η εταιρεία θα εξοικονομήσει 35 τοις εκατό ενέργεια ανά κοντέινερ, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 17.000 τόνους ετησίως και βελτιώνοντας την ποιότητα των μπανανών.

Έξυπνη ψύξη

Η μεταφορά μπανάνας σε μεγάλες αποστάσεις αποτελούσε κάποτε μεγάλη πρόκληση. Όταν τα φρούτα εκτεθούν στο οξυγόνο, συνεχίζουν να ωριμάζουν. Στα νέα αεροστεγή ενιαία εμπορευματοκιβώτια Star Cool CA, όμως, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορούν να ελεγχθούν με ακρίβεια. Η νέα τεχνολογία, με την οποία είναι εξοπλισμένος ο καινούριος στόλος των 1000 εμπορευματοκιβωτίων της Chiquita, επιτρέπει στους φορτωτές να παρακολουθούν προσεκτικά και να ελέγχουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου και αζώτου. Ελέγχοντας την ωρίμανση, το σύστημα εξασφαλίζει ένα ευρύ χρονικό περιθώριο μεταφοράς έως και 45 ημερών και διασφαλίζει ότι οι μπανάνες θα φτάσουν στον προορισμό τους σε άριστη κατάσταση και θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στα ράφια των σουπερμάρκετ.

«Από τη μια αποστολή έως την άλλη, κάθε παρτίδα μεταφοράς μπορεί να ελέγχεται προσεκτικά με βάση τις ανάγκες του διακινούμενου φορτίου. Αυτό είναι ουσιώδες προκειμένου να παραδώσουμε στους πελάτες μας μπανάνες κορυφαίας ποιότητας. Η τεχνολογία CA είναι ισχυρή, αποτελεσματική και εύκολα ελεγχόμενη ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε φορτίου», λέει ο Stefano Di Paolo, Πρόεδρος της Great White Fleet Ltd, του ωκεάνιου μεταφορέα της Chiquita.

Λειτουργικές γνώσεις από πρώτο χέρι για την κατανάλωση χαμηλής ενέργειας

Μετά την προσθήκη των Star Cool Integrated στον στόλο της, η Chiquita απέκτησε από πρώτο χέρι λειτουργικές γνώσεις για την κατανάλωση χαμηλής ενέργειας, καθώς και για τον σχεδιασμό και το λογισμικό ανθεκτικών εμπορευματοκιβωτίων χαμηλού βάρους. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για τη βελτίωση της βιωσιμότητας. Για να επιτύχει τους στόχους της για βιωσιμότητα, η Chiquita ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των εμπορευματοκιβωτίων της το 2009. Σκοπός της εταιρείας ήταν η αντικατάσταση του 65 τοις εκατό του στόλου εμπορευματοκιβωτίων μέχρι τα τέλη του 2017 και το κατόρθωσε. Ήταν ένα τεράστιο έργο: Η Chiquita χρησιμοποιεί περισσότερα από 15.000 εμπορευματοκιβώτια των 40 ποδών! Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη του 2017, η Chiquita αντικατέστησε 4.570 παλιά εμπορευματοκιβώτια με 5.700 καινούρια. Πριν από αυτό είχαν αντικατασταθεί 7.000 μονάδες. Παρά την αύξηση του συνολικού αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων της κατά 25 τοις εκατό, η Chiquita επέτυχε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 11 τοις εκατό.

Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών

Ο αντίκτυπος αυτής της ανανέωσης του στόλου είναι σημαντικός: για κάθε νέο εμπορευματοκιβώτιο η Chiquita εξοικονομεί έως και 35 τοις εκατό ενέργεια σε σύγκριση με τα παλαιότερα. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της ενέργειας που εξοικονομείται με το λογισμικό. Απενεργοποιεί αυτόματα τον συμπιεστή του εμπορευματοκιβωτίου και εξοικονομεί έως και 58 τοις εκατό ενέργεια σε σύγκριση με τις παλαιότερες μονάδες. Ως αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων, οι εξοικονομήσεις ενέργειας που έχουν επιτευχθεί φτάνουν τα 34 εκατομμύρια κιλοβάτ ετησίως. Σε όρους βιωσιμότητας, αυτό οδηγεί σε ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 17.000 τόνους. Σκεφτείτε μόνο το εξής: αυτό το μέγεθος ισοδυναμεί με τις εκπομπές CO2 που εκλύουν 3.000 αυτοκίνητα τον χρόνο. Κοιτάζοντας πίσω την αναβάθμιση του στόλου εμπορευματοκιβωτίων που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια, η Chiquita μπορεί να πει με υπερηφάνεια: Πετύχαμε τον στόχο μας! Η Chiquita πάντα τηρεί τις υποσχέσεις της.

Αυτό το ξέρατε;

  • Η Chiquita είναι και τα δύο: κορυφαία εταιρεία παραγωγής μπανανών και φορέας του δικού της σημαντικού στόλου μεταφοράς μέσω της εξέχουσας εταιρείας ωκεάνιων μεταφορών Great White Fleet.
  • Η Chiquita αναγνωρίζει το καθήκον της να πρωτοπορεί στην παραγωγή μπανάνας και να βρίσκεται στις επάλξεις του κλάδου για να αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις. Η βιωσιμότητα είναι μία από τις πλέον σημαντικές από αυτές.
  • Για να μετρήσει τις εκπομπές CO2, η Chiquita διεξήγαγε μια πρωτοποριακή εργασία σε συνεργασία με το MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης). Τον Μάιο του 2009 αυτή η ενέργεια οδήγησε στην αναγνώριση της Chiquita από το SCLA (Ηγέτες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εν Δράσει) για την πρωτοβουλία της να μετρήσει το αποτύπωμα άνθρακα από τη φάρμα έως τον έμπορο λιανικής.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Η Chiquita θέλει να διασφαλίσει ότι το εμβληματικό μπλε αυτοκόλλητο συμβολίζει τις αειφόρους μπανάνες. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία έχει εισαγάγει αποδοτικές και βιώσιμες επιχειρηματικές διαδικασίες σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Μία από τις κύριες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας ήταν η ανανέωση του στόλου εμπορευματοκιβωτίων ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα.

Video material

  • Ανακαλύψτε το φιλμ κινουμένων σχεδίων της Star Cool CA στο Vimeo εδώ
Τα έξυπνα δοχεία ψύξης βελτιώνουν τη βιωσιμότητα και εγγυώνται την καλύτερη ποιότητα των μπανανών στα ράφια
Τα έξυπνα δοχεία ψύξης βελτιώνουν τη βιωσιμότητα και εγγυώνται την καλύτερη ποιότητα των μπανανών στα ράφια

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link