τα οφέλη της μπανάνας

Οφέλη

Πιθανότατα η καλύτερη τροφή στον κόσμο

Τον τελευταίο αιώνα, οι μπανάνες έχουν γίνει αναπόσπαστο συστατικό κάθε κουζίνας σε όλο τον κόσμο, και δικαίως! Το αγαπημένο μας κίτρινο φρούτο δεν είναι απλώς νόστιμο, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό. Παρόλ’ αυτά, όταν μαγειρεύουμε μια μπανάνα για ένα πλούσιο πρωινό ή παίρνουμε μία μαζί μας για όταν πεινάσουμε, δεν σκεφτόμαστε συνήθως τα οφέλη που μας προσφέρουν αυτοί οι πιστοί μας φίλοι. Από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την προστασία της καρδιάς μας έως την παροχή ενέργειας και βιταμινών, ακολουθούν πέντε λόγοι, εκτός από την υπέροχη γεύση φυσικά, για τους οποίους στις μπανάνες μπορεί να αξίζει να απονεμηθεί ο τίτλος «Πιθανότατα η καλύτερη τροφή στον κόσμο». 

Χωρίς λιπαρά και χοληστερόλη

Τα λιπαρά και η χοληστερόλη δεν έχουν συναντηθεί ποτέ με τις μπανάνες. Πρόκειται για ένα φρούτο που δεν περιέχει χοληστερόλη και λιπαρά, γι’ αυτό και αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για όλους. 

Είναι γεμάτες κάλιο.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα οφέλη του καλίου όλη μέρα. Πρόκειται για ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπάθειας. Υποστηρίζει επίσης το νευρικό σύστημα και βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των μυών. Θέλετε να ανακάμψετε γρήγορα μετά από μια σκληρή προπόνηση; Σωστά μαντέψατε...το κάλιο θα σας βοηθήσει και σε αυτό. Αναρωτιέστε ίσως, πού μπορείτε να βρείτε αυτό το θαυματουργό μεταλλικό στοιχείο; Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους συγκεντρώνει την εντυπωσιακή ποσότητα των 400 χιλιογραμμαρίων αυτού του μεταλλικού στοιχείου ή σχεδόν 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. 

Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών

Από τότε που ήσαστε μικροί, οι γονείς σας επέμεναν σε ένα πράγμα σε ό,τι αφορά την υγεία σας: μην ξεχνάτε τις βιταμίνες σας! Οι βιταμίνες που περιέχει ένα χάπι μπορεί να «χρυσώνουν το...χάπι» που καταπίνετε, αλλά υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος να λάβετε μια θρεπτική δόση ορισμένων από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Φάτε μια μπανάνα και ως διά μαγείας θα έχετε λάβει 35% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σας σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρων σας. Αυτό το φρέσκο φρούτο παρέχει μια υγιεινή δόση μαγγανίου, το οποίο στηρίζει τα οστά και τον μεταβολισμό, καθώς και μια μικρή δόση μαγνησίου, βιταμίνης Α, σιδήρου, χαλκού και άλλων απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν τον οργανισμό σας να παραμείνει σε εξαιρετική φόρμα.  

Παράλληλα, προσφέρουν εξαιρετική φυσική προστασία

Η βιταμίνη C είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες, η οποία μεταξύ άλλων πολλών λειτουργιών ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με 10 χιλιόγραμμα αυτής της πανίσχυρης βιταμίνης ανά μπανάνα, δίκαια είναι ένα φρούτο που θεωρείται ότι ενισχύει ηρωικά την άμυνα του οργανισμού σας. 

Προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί

Ιδίως όταν επιδιδόμαστε σε αθλητικές δραστηριότητες, αξιοποιούμε κάθε ρανίδα ενέργειας που μπορούμε να βρούμε. Εκτός από το ότι είναι γεμάτες με βιταμίνες, οι μπανάνες περιέχουν επίσης απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή γρήγορης ενέργειας για τον οργανισμό. Είτε χρειάζεστε ένα σνακ το απόγευμα είτε θέλετε λίγο καύσιμο για την προπόνησή σας, οι μπανάνες καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Προσθέστε λίγη χαρά σε έντονο κίτρινο χρώμα στην καθημερινότητά σας και δεν σας υποσχόμαστε ότι δεν θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα!