Γνωρίζετε τι είναι το "Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο"?

Κάντε scroll
Chiquita logo
Ξεφλούδισέ με

Το εμβληματικό μπλε αυτοκόλλητό μας εκφράζει τη δέσμευσή μας για βιώσιμες μπανάνες και μας εμπνέει να ανταποδίδουμε με καλές πράξεις. Η διασφάλιση αποδοτικών και ολοένα και πιο βιώσιμων επιχειρηματικών διαδικασιών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και το υγιές και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό μας αποτελούν τα βασικότερα στοιχεία του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας μας.

Αναπαραγωγή του βίντεο
Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Το στρατηγικό μας όραμα

Για το κοινό καλό

400 εκατομμύρια άνθρωποι σε 135 χώρες βασίζονται στη βιομηχανία μπανάνας και οφείλουμε σε όλους να συνεργαστούν με άλλους για να σταματήσουν το TR4.

Εύρεση επιστημονικής λύσης

Η Chiquita έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα χρηματοδότησης των επιστημονικών προσπαθειών. Το 2018, χρηματοδοτήσαμε την πρώτη παγκόσμια συνάντηση εμπειρογνωμόνων στη Βοστώνη.Συνεργασίες Το 2018 συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Wageningen για την αντιμετώπιση του TR4.

Πρωτοπορία

Αναλαμβάνουμε ηγετική θέση στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μπανάνας για να ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες και τους προμηθευτές να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αυτές. Ευαισθητοποίηση Εργαζόμαστε σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε για να παρακινήσουμε και να λάβουμε από τους εμπόρους λιανικής και τους πολίτες τη στήριξή τους στις προσπάθειές μας.

Πιστεύω ότι τώρα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για καινοτομία στη βιομηχανία μπανάνας και ευχαριστώ την Chiquita για την ταχύτητα δράσης και την ειλικρίνειά της να αγκαλιάσει μια νέα προοπτική. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπων σε διάφορες χώρες και αγορές.

Καθηγητής Ger Kema, Κάτοχος PhD του Πανεπιστημίου Wageningen University & Research, Πρόεδρος Τροπικής Φυτοπαθολογία |Διευθυντής του Τμήματος Φυτοπαθολογίας, Ολλανδία.

Η αρχή του Πως να είσαι καλός γείτονας

Τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης είναι καθοριστικά για το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου και τη δυνατότητα του να αναπτυχθεί. Ως μια ανεπανάληπτη περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου, η παιδική ηλικία πρέπει να είναι πολύτιμη καιενισχυμένη. 

CRIA

Στα τέλη του 2017, η Chiquita ανέλαβε να συντάξει τις πρώτες Eκτιμήσεις Eπιπτώσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον κλάδο, ακολουθώντας τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την UNICEF, στις φάρμες της εταιρείας στην Κόστα Ρίκα και τον Παναμά.

Πολιτισμός

Η εκτίμηση Article One εντόπισε μια κουλτούρα μη διακρίσεων και ισχυρής προστασίας των δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης, με καλά προστατευμένα δικαιώματα των παιδιών.

Δράση

Η Chiquita προσδιόρισε ευκαιρίες βελτίωσης και άρχισαν άμεσα να υλοποιούνται τα σχέδια αποκατάστασης για την καλύτερη ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδίως γύρω από τη δημιουργία προσβάσιμων μέσων μεταφοράς σε  εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Εκπαίδευση

Έχουμε επιτύχει το 80% του στόχου μας για το 2020 προσφέροντας βοήθεια σε 20.000 μαθητές. Προς το παρόν, έχουμε επιτύχει το 33% του στόχου μας για την παροχή υποστήριξης σε 100 σχολεία. Χαιρετίζουμε την Chiquita για τη διενέργεια της εκτίμησης των επιπτώσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον κλάδο και πιστεύουμε ότι ξεχωρίζει η ηγετική της θέση στο θέμα αυτό μεταξύ των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου.

Faris Natour, Συνιδρυτής και Διευθυντής, του Οργανισμού Article 1 “

Αγροτικός κώδικας

Η γεωργία που εξασκείται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Λειτουργικές Λύσεις

Οι μέσες γεωργικές αποδόσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 40%, εάν στοχεύσουμε να απαλλάξουμε 9,8 δισεκατομμύρια ψυχές του πλανήτη από την πείνα έως το 2050 και να διατηρήσουμε τα ευαίσθητα οικοσυστήματά μας.

 

Ανανέωση

Μέχρι σήμερα, το 59% του συνόλου των εκτάσεων της Chiquita έχει ανανεωθεί αυξάνοντας τις μέσες αποδόσεις κατά 20% από μια ήδη υψηλή βάση.

 

Βιολογική παραγωγή

Η Chiquita σημείωσε αύξηση κατά 50% στις πωλήσεις βιολογικών μπανανών το 2017. Αυτό αντικατοπτρίζει τη στρατηγική μας για τη μεγιστοποίηση των περιοχών όπου είναι δυνατή η εμπορική βιώσιμη βιολογική παραγωγή.

 

Φυσικά συστήματα

Οι καλλιέργειες εδαφοκάλυψης καλύπτουν τώρα κατά μέσο όρο το 33% της γης Chiquita. Ως αποτέλεσμα, έναντι του σημείου αναφοράς για το 2014, μειώσαμε τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά 36%.

 

Νερό

Οι μισοί από τους σταθμούς συσκευασίας χρησιμοποιούν τεχνολογίες νερού υψηλής τεχνολογίας, μειώνοντας την κατανάλωση νερού κατά τουλάχιστον 80% ανά σταθμό. Εφαρμόζουμε την ίδια τεχνολογία και στους υπόλοιπους σταθμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανανέωσης.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Αγροτικός κώδικας

Αγροτικός κώδικας
Αγροτικός κώδικας
Αγροτικός κώδικας

Καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη

Η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και ο Παναμάς εκπροσωπούνται από 35 διαφορετικές οργανώσεις.

Εξοικονόμηση νερού

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Ασφάλεια στον χώρο εργασίας

Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση νερού και να διασφαλίσουμε την ποιότητά του. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πολιτικές μας για τη στρατηγική και τη διαχείριση του νερού βασίζονται στα αποτελέσματα ανεξάρτητων μελετών από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο
Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Εκπροσώπηση και απολαβές εργαζομένων

Η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και ο Παναμάς εκπροσωπούνται από 35 διαφορετικές οργανώσεις. Αυτή η σχέση εποπτεύεται από τη μοναδική στον κλάδο Διεθνή Συμφωνία-Πλαίσιο μεταξύ της Chiquita και της IUF.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει ξεκινήσει από το 2001 και κατά τη διάρκεια αυτών των ετών η συμμετοχή των εργαζομένων της Chiquita σε συνδικαλιστικές οργανώσεις υπερβαίνει κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο.  Στην Chiquita, το μέσο ποσοστό συμμετοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέρχεται σε 71%.

Μέσα από αυτές τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προέκυψαν μερικοί από τους υψηλότερους μισθούς στον κλάδο. Κατά μέσο όρο, ακόμη και ο χαμηλότερος μισθός υπερβαίνει τον βασικό μισθό κατά 30%, όπως έχει πιστοποιηθεί από τη SAI μέσω του προτύπου SA8000.

Αλυσίδα εφοδιασμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα και επιχειρηματικές δραστηριότητες

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Η αρχή του Πως να είσαι καλός γείτονας

Η αρχή του Πως να είσαι καλός  γείτονας σημαίνει πολλά παραπάνω από την παροχή απασχόλησης. Κατανοούμε ότι οι φάρμες μας βασίζονται στις τοπικές κοινότητες.  Γι’ αυτό, διασφαλίζουμε ότι όλες οι δραστηριότητές μας διεξάγονται σε συνεννόηση με την κοινότητα που κατανοεί καλύτερα τις προτεραιότητές της.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Προστασία δικαιωμάτων των παιδιών

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Διαφύλαξη της βιοποικιλότητας

Είμαστε υπερήφανοι για τις ηγετικές μας προσπάθειες να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών:

Υποστηρίζουμε πλήρως τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις Επιχειρησιακές Αρχές (CRBP) που αναπτύχθηκαν από τη UNICEF, την Παγκόσμια Συμφωνία του ΟΗΕ και τη ΜΚΟ Save the Children.

Κάθε χρόνο παρέχουμε πακέτα υποστήριξης σε μαθητές και μαθήτριες, ενώ από το 2016 έχουν σταλεί σε 4 χώρες περισσότερα από 18.000 σχολικά πακέτα.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Βοηθούμε τις κοινότητες

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο προσφέροντας θέσεις εργασίας, αλλά και μέσα από την παρουσία μας στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η Chiquita προβαίνει σε αποφασιστικές δράσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας κατά την καλλιέργεια και τη διανομή των θρεπτικών μπανανών της. Δημιουργήσαμε το έργο Nogal με το οποίο 100 εκτάρια γης αποκαταστάθηκαν και διατηρήθηκαν χάρη στις προσπάθειές μας. Δωρίσαμε 160 εκτάρια αναδασωμένου εδάφους του υγρότοπου San San Pond Sak στους κατοίκους του Παναμά.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Η νόσος TR4 επηρεάζει τις καλλιέργειες βασικών ειδών διατροφής, όπως οι μπανανιές plantain και άλλα βρώσιμα είδη μπανάνας. Επομένως, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλοι όσοι απασχολούνται στον κλάδο της καλλιέργειας μπανανών έχουν την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτής της νόσου – έναν ρόλο που η Chiquita ενστερνίζεται πλήρως.

Πίσω από το Μπλε Αυτοκόλλητο

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

No poverty
Η δέσμευσή μας για άμεση αντιμετώπιση της νόσου TR4 αφορά τη διασφάλιση της διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Επενδύουμε στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες και προσφέρουμε ένα υποδειγματικό πακέτο αποδοχών στους υπαλλήλους μας.
Zero hunger
Εκτός από το έργο μας για το κοινό καλό και την αντιμετώπιση της νόσου TR4, καλλιεργούμε με γνώμονα το μέλλον και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να πετύχουμε τα καλύτερα γεωργικά αποτελέσματα.
Good health and well-being
Οι μπανάνες εξακολουθούν να είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη γη που συμβάλλει στην υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
Quality education
Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τα παιδιά και την εκπαίδευση, έχουν διατεθεί 25.000 πακέτα βοήθειας σε σχολεία τα τελευταία 5 χρόνια.
Gender equality
Η συμπληρωματική συμφωνία μας με την IUF* και την COLSIBA ** καθιστά την ισότητα φύλων βασικό στοιχείο όλων των συμφωνιών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Chiquita δεσμεύεται να δημοσιεύσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση για τις μισθολογικές διαφορές και το χάσμα ευκαιριών μέχρι το 2020.
Clean water and sanitation
Τα τελευταία 5 χρόνια επενδύσαμε σε "έξυπνες" τεχνολογίες για το νερό, μειώνοντας τη χρήση νερού σε σταθμούς συσκευασίας κατά 23%.
Affordable and clean energy
Η χρήση ενέργειας είναι σχετικά χαμηλή και αφορά κυρίως την αποστολή και την ωρίμανση των μπανανών. Εδώ, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση τα τελευταία χρόνια, όπως ένα από τα πρώτα εργοστάσια ωρίμανσης μπανάνας που λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή ουδετερότητας του άνθρακα στην Ολλανδία.
Decent work and economic growth
Το σημαντικότερο είναι ότι οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας. Ο μέσος μισθός μας υπερβαίνει κατά πολύ τον κατώτατο και τον βασικό μισθό της χώρας και είμαστε η μόνη διεθνής εταιρεία καλλιέργειας μπανανών που έχει υπογράψει διεθνή συμφωνία-πλαίσιο με την IUF*.
Industry, innovation and infrastructure
Από το 2015, έχουμε αντικαταστήσει πάνω από 10.000 εμπορικά πλοία του στόλου μας με πλοία ενεργειακής απόδοσης εξοικονομώντας πάνω από 17.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Το 2017, μετατρέψαμε όλα τα πλοία με μια διαδικασία που ονομάζεται cold ironing, μειώνοντας τις εκπομπές κατά 1.150 τόνους CO2 ετησίως.
Reduced inequalities
Υποστηρίζουμε πλήρως τη Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ου ΟΗΕ, τις βασικές Συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Sustainable cities and communities
Πιστεύουμε στην ενσωμάτωση, που είναι και τρόπος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς μας. Αποτελεί στοιχείο της σχέσης μας με τις κοινότητες με τις οποίες διατηρούμε πολύ ουσιαστικούς δεσμούς. Συνεργαζόμαστε με κοινότητες σε 12 δήμους και τέσσερις χώρες για να συμβάλλουμε στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης
Responsible consumption and production
Το πρόγραμμά μας με τίτλο "Καμία μπανάνα δεν πάει χαμένη" εξασφαλίζει ότι καμία μπανάνα δεν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής σε οποιοδήποτε σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας μας.
Climate action
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, θα συνεργαστούμε με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τη δημιουργία νέων επιστημονικών στόχων μέχρι το 2020. Οι στόχοι αυτοί θα συνάδουν με τον μέγιστο στόχο υπερθέρμανσης των δύο βαθμών και θα διασφαλίσουν ότι μπορούμε να ορίσουμε και στη συνέχεια να τηρήσουμε
τον προϋπολογισμό μας για τον άνθρακα.
Life below water
Ο μεγάλος λευκός ναυτικός στόλος μας λειτουργεί σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα.
Life on land
Από το 2004, όλες οι φάρμες μας είναι πιστοποιημένες από την οργάνωση Rainforest Alliance, εξασφαλίζοντας την προστασία των ζωτικών οικοσυστημάτων. Πρόσφατα, δωρίσαμε τον υγρότοπο San San Pond Sak με 160 εκτάρια αναδασωμένου εδάφους στους κατοίκους του Παναμά και συντηρήσαμε 100 εκτάρια στο καταφύγιο άγριας ζωής Nogal, το οποίο αποτελεί μέρος του διαδρόμου άγριας πανίδας της Μεσοαμερικής.
Peace, justice and strong institutions
Διαθέτουμε ενεργούς μηχανισμούς υποβολής καταγγελιών μέσα στην εταιρεία, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα συνδικάτα, καθώς και μια ανεξάρτητη τηλεφωνική γραμμή. Συνεργαζόμαστε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να εξασφαλίσουμε ισχυρές και ειρηνικές σχέσεις εργασίας.
Partnerships for the goals
Η Chiquita ανήκει στη διευθύνουσα επιτροπή του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μπανάνα που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι η δύναμη πίσω από τις συλλογικές προσπάθειες με διεθνή πανεπιστήμια, όπως το Wageningen στην Ολλανδία, για την αντιμετώπιση της νόσου TR4.

Κάντε ένα εικονικό ταξίδι στον τροπικό

Πώς λειτουργεί;

  1. Συναρμολογήστε τη συσκευή προβολής Chiquita VR
  2. Αυξήστε τον ήχο και κάντε κλικ στο κουμπί αναπαραγωγής.
  3. Βάλτε το smartphone στο εσωτερικό της συσκευής και απολαύστε το βίντεο.
Chiquita - VR trip

Τώρα ξέρετε τι είναι "Πίσω από το μπλε αυτοκόλλητο"