Οι Αξίες μας
Οι Αξίες μας

Οι αξίες μας

Βελτιώνουμε ζωές και αγαπάμε τον πλανήτη μας

Η αποστολή μας βασίζεται στη βαθιά μας πεποίθηση πως βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο για τον κάνουμε καλύτερο, βελτιώνοντας ζωές και αγαπώντας τον πλανήτη μας. Οι αξίες μας λειτουργούν ως ηθική πυξίδα που μας παρέχει καθοδήγηση και προσανατολισμό, τόσο για τη διαχείριση της εταιρείας μας, όσο και για τη συμπεριφορά του κάθε εργαζόμενου

Η μπανάνα είναι το τέταρτο πιο σημαντικό καλλιεργούμενο φυτικό είδος στον κόσμο μετά το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια μπανάνες μας καταναλώνονται κάθε χρόνο.

Περίπου 40.000 άντρες και γυναίκες στη Λατινική Αμερική εξαρτώνται από την επιχείρηση μπανάνας μας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στις φυτείες μας και εκείνων των προμηθευτών μας, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινότητες. Είναι η βάση της επιτυχίας μας και οι άνθρωποι πίσω από το brand.

Γι' αυτό η δέσμευσή μας προς αυτούς είναι να παρέχουμε ασφαλή χώρο εργασίας που σέβεται τα δικαιώματά τους σε κάθε έναν από τους παρακάτω τομείς:

Μισθοί και Παροχές

Μισθοί και Παροχές

Οι μισθοί της Chiquita στις φυτείες της Λατινικής Αμερικής δεν είναι απλώς υψηλότεροι από τον νόμιμο ελάχιστο μισθό – κατά μέσο όρο είναι 50% υψηλότεροι από αυτόν – είναι επίσης 16% υψηλότεροι από τον υπολογισμό του προτύπου SA8000 για τον μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι της Chiquita στις τροπικές χώρες απολαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους μισθούς, παροχές και συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία της μπανάνας.

Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να παρέχουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς μας να μπορούν να γίνουν ιδιοκτήτες της κατοικίας τους. Στη δεκαετία του 1990, η Chiquita ξεκίνησε ένα πρόγραμμα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας για τους εργαζόμενους, που έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς μας στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και την Κόστα Ρίκα να γίνουν ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες κατοικίας.

Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι της Chiquita έγιναν ιδιοκτήτες καινούριων κατοικιών, ενώ περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι είναι τώρα ιδιοκτήτες ανακαινισμένων εταιρικών κατοικιών. Στην Ονδούρα, το πρόγραμμα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας αναγνωρίστηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) με το Βραβείο «Corporate Citizen of the Americas» το 2004

Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά των εργαζόμενών μας έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Ιστορικά, η Chiquita πάντα ενθάρρυνε τη μόρφωση των παιδιών των εργαζόμενών μας χτίζοντας σχολεία στις κοινότητες στις οποίες ζουν οι εργαζόμενοί μας.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα σχολεία έχουν πλέον παραδοθεί στις τοπικές κυβερνήσεις, όμως η δέσμευσή μας για τη μόρφωση παραμένει ισχυρή. Η υποστήριξη για τη μόρφωση των παιδιών των εργαζόμενών μας περιλαμβάνεται σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις μας.

Εκπαίδευση και Μόρφωση

Εκπαίδευση και Μόρφωση

Οι περισσότεροι από 20.000 άντρες και γυναίκες που εργάζονται στην Chiquita προέρχονται από πολλές χώρες και κουλτούρες και μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι στην Chiquita να κατανοούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως και τις διαδικασίες υγείας και ασφάλειας της εταιρείας μας, ενώ τους ενθαρρύνουμε να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Οι εργαζόμενοί μας λαμβάνουν εκπαίδευση αρκετές φορές κάθε έτος, καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι, είτε εργάζονται στις φυτείες είτε έχουν διοικητική θέση, αντιλαμβάνονται τις επαγγελματικές μας ευθύνες.

Οι πιστοποιήσεις από την οργάνωση Rainforest Alliance και το πρότυπο SA8000 απαιτούν να παρέχουμε στους εργαζόμενούς μας περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και εκπαίδευση για την υγεία και την ασφάλεια. Ωστόσο, τα θέματα εκπαίδευσης διαφέρουν ώστε να αντιστοιχούν στις διαφορετικές θέσεις στην εταιρεία μας.

 

Η εκπαίδευση παρέχεται μέσω ζωντανών μαθημάτων, βιντεοδιαλέξεων, γραπτών και διαδικτυακών μαθημάτων. Εκτενής διαδικτυακή εκπαίδευση παρέχεται στους εργαζόμενους που διαθέτουν πρόσβαση σε email (είτε πρόκειται για διαχειριστές φυτειών, επιστάτες, ή εργαζόμενους σε γραφεία). Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή λαμβάνουν εκπαίδευση δια ζώσης.

Υγεία και Ευημερία των Εργατών

Υγεία και Ευημερία των Εργατών

Η εργασία σε μια φυτεία απαιτεί την ύπαρξη ισχυρής δέσμευσης για την ασφάλεια των εργαζόμενων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των αγροχημικών, των μεγάλων μηχανημάτων, των αιχμηρών εργαλείων και η ανύψωση και μεταφορά βαριών προϊόντων, συχνά σε ανώμαλο έδαφος.

Για να λειτουργήσει καλά η εταιρεία μας, χρειαζόμαστε ενθουσιώδεις και υγιείς εργαζόμενους, γι' αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι χώροι εργασίας τους είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται.

Δεν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αγροχημικά, όμως μερικές φορές είναι τα μόνα μέσα για τον επιτυχή έλεγχο των παράσιτων, των ζιζανίων και των ασθενειών που ευδοκιμούν στο θερμό και υγρό κλίμα και στα γόνιμα εδάφη της τροπικής Λατινικής Αμερικής. Στην πραγματικότητα, η ορθή προσεκτική χρήση των αγροχημικών με τη χαμηλότερη τοξικότητα ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε μπανάνες και να παρέχουμε πολλές θέσεις εργασίας.

Προστασία Ίσων Δικαιωμάτων

Προστασία Ίσων Δικαιωμάτων

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, πιστεύουμε στην αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των εργαζόμενών μας εξίσου και με σεβασμό. Οι γυναίκες συνεισφέρουν σημαντικά στις επιχειρήσεις μπανάνας της Chiquita. Περίπου 2.800 γυναίκες, ή σχεδόν το 16% του συνόλου των εργαζόμενων, εργάζονται στις επιχειρήσεις παραγωγής μας στη Λατινική Αμερική.

Το 2011, η Chiquita και τα συνδικάτα εργαζόμενων δημιούργησαν την Επιτροπή Γυναικών IUF/COLSIBA/Chiquita, στόχος της οποίας είναι να βελτιώσει τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στις γυναίκες υποστηρίζοντας την προσωπική και την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Εργαστήκαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τις εργαζόμενες γυναίκες έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν την εργασία τους χωρίς καμία παρενόχληση, εκφοβισμό ή διάκριση. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση για όλους τους εργαζόμενούς μας, χωρίς εξαίρεση, σχετικά με τις διακρίσεις και τον σεβασμό προς το φύλο, καθώς και την παροχή ξεκάθαρης διαδικασίας αναφοράς για τη διαχείριση των παραπόνων των εργαζόμενων.

Η επιτυχία της επιχείρησής μας βασίζεται στους εργαζόμενούς μας και γι' αυτόν τον λόγο η ευημερία των εργαζόμενων αποτελεί μέρος των Βασικών μας Αξιών. Ενθαρρύνουμε όλους τους εργαζόμενους να εκφράζουν τα ερωτήματά τους και τους προβληματισμούς τους στους προϊσταμένους τους, στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού ή μέσω της εμπιστευτικής Γραμμής Βοήθειας της Chiquita την οποία διαχειρίζεται ανεξάρτητη εταιρεία.

Οποιοσδήποτε, καλοπροαίρετα, εκφράζει κάποιον προβληματισμό, αναφέρει ανάρμοστη συμπεριφορά ή συμμετέχει σε μια έρευνα, προστατεύεται από αντίποινα.