ΝΕΑ

Τα οφέλη της μπανάνας τα γνωρίζετε, τα μυστικά της όμως;

ΝΕΑ

30 Νοεμβρίου 2020 ・ 5 ανάγνωση λεπτών

Τα παράξενα μυστικά της μπανάνας θα σας ενθουσιάσουν! Απ’ το μουσείο μπανάνας έως το θρόνο του βασιλιά και το υγιεινό σνακ, η μπανάνα βρίσκεται παντού.

Το έχουμε πει στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το τονίζουμε: Τα διατροφικά οφέλη της μπανάνας είναι εξωπραγματικά! Εκτός από ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο, η μπανάνα είναι ένα εξαιρετικά εύκολο υγιεινό σνακ που μπορείτε να απολαύσετε παντού καθώς έχει τη δική της συσκευασία. Γεμάτη φυτικές ίνες, απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η εκπληκτική υπερτροφή είναι ένα ασυναγώνιστο, υγιεινό σνακ.

Οπότε, αφού όλοι αγαπάμε τις μπανάνες, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες διασκεδαστικές πληροφορίες για τις μπανάνες που μάλλον δεν γνωρίζατε. Ας ξεφλουδίσουμε ορισμένα ζουμερά μυστικά για τις μπανάνες!

Η μπανάνα έχει πάνω από 1.000 ποικιλίες

Ποιος θα το σκεφτόταν; Όλοι αναγνωρίζουν τις αξιόπιστες μπανάνες Cavendish, ωστόσο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη – για την ακρίβεια, πάνω από 1.000! Για παράδειγμα, η μπανάνα Blue Java με κρεμώδη υφή σαν παγωτό, η Black Macabu που είναι μαύρη όταν είναι ώριμη, η Nino, απαλή και μικρή σε μέγεθος, και η μπανάνα Burro με τετραγωνισμένες άκρες και ελαφριά λεμονάτη γεύση.

Η μπανανιά είναι φυτό ή δέντρο;

Την ονομάζουμε μπανανιά ή δέντρο μπανανιάς, αλλά το ξέρατε ότι είναι φυτό; Στην πραγματικότητα, για να είμαστε ακριβείς, είναι το μεγαλύτερο φυτό στον κόσμο! Στις φυτείες μπανάνας, τα φυτά πρέπει να κλαδεύονται μέχρι το έδαφος μετά την καρποφορία και το βασικό, βλαστικό στέλεχος βρίσκεται στον “κορμό” και περιβάλλεται από φύλλα. Ωστόσο, η μπανανιά, λόγω του συνολικού τεράστιου μεγέθους της, θεωρούνταν πάντα δέντρο!

Chiquita Banana Trees aerial view

Οι μπανάνες είναι μούρα;

Ναι! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στη βοτανική ορολογία, οι μπανάνες θεωρούνται μούρα.

Οι μπανάνες προέρχονται από ένα μοναδικό λουλούδι με περισσότερες από μία ωοθήκες, γεγονός που την καθιστά άθροισμα μονοκοτυλήδονων καρπών. Στην άκρη μύρτιλα, η μπανάνα ήρθε στο προσκήνιο!

 Άκου τώρα! Οι μπανάνες μπορούν να γίνουν ύφασμα!

Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι άνθρωποι φτιάχνουν κιμονό από ίνες μπανάνας από τα αρχαία χρόνια. Το ύφασμα από ίνες μπανάνας είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικό, αλλά ελαφρύ και λεπτό. Επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί και είναι ιδανικό για όλες τις εποχές. Μας αρέσει πολύ αυτό!

Οι μπανάνες μας κάνουν γρήγορους! Είναι δυνατόν;

Ο ταχύτερος μαραθώνιος που έχει τρέξει ποτέ κάποιο άτομο ντυμένο σαν μπανάνα (κι όμως, ναι!) είχε διάρκεια 2 ώρες, 58 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, και καταγράφηκε στον μαραθώνιο της Βαρκελώνης στις 6 Μαρτίου 2011. Πολύ γλυκιά προσπάθεια, κατά τη γνώμη μας!

banana man

Η μπανάνα κάθισε στο θρόνο του βασιλιά!

Πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο! Οι Αμερικανοί τρώνε κατά μέσο όρο 12,3 κιλά μπανάνας ανά άτομο κάθε χρόνο και περισσότερο από το 96% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αγοράζουν μπανάνες τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μάλλον μπορούμε να πούμε ότι όλοι τρελαίνονται για μπανάνες!

Πώς λέγονται πολλές μπανάνες μαζί;

Ο σωστός όρος για ένα μάτσο μπανάνες είναι το “τσαμπί” ή η “δέσμη”. Οι καφέ κηλίδες που βλέπετε στην μπανάνα όσο ωριμάζει, στην αγγλική γλώσσα ονομάζονται “sugar spot” (γλυκό σημείο). Οπότε, τώρα ξέρετε!

Μέχρι και οι φλούδες τρώγονται! Μα πόση μπανάνα πια;

Μην τις πετάτε! Οι φλούδες της μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να σας ανακουφίσουν από τον κνησμό που προκαλούν τα τσιμπήματα εντόμων ή να σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε μια σκλήθρα. Επιπλέον, μπορείτε να βράσετε τις φλούδες για να απολαύσετε ένα απογευματινό τσάι ή να τις κάνετε τουρσί ή να τις καραμελώσετε για μια γλυκιά λιχουδιά. Δείτε όλες τις ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες μπανάνας εδώ.

Τα οφέλη της μπανάνας περιλαμβάνουν και τις φλούδες!

Υπάρχει και μουσείο για τα έργα τέχνης με μπανάνα!

Το Διεθνές Μουσείο Μπανάνας στη Μέκκα της Καλιφόρνια, έχει πάνω από 25.000 εκθέματα σχετικά με την μπανάνα! Θα βρείτε φωτιστικά μπανάνας, κοσμήματα μπανάνας, εικόνες μπανάνας, παιχνίδια μπανάνας και κυριολεκτικά προϊόντα μπανάνας κάθε είδους που μπορείτε να φανταστείτε. Μάλλον στο μουσείο τρελαίνονται πραγματικά για μπανάνες!

Τραγουδάμε παρέα με μπανάνες, τα τραγούδια της μπανάνας

Γνωρίζατε ότι έχουν γραφτεί περισσότερα τραγούδια για τις μπανάνες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο; Υπάρχει και μια λίστα αναπαραγωγής στο Spotify με τίτλο “Go Bananas” που περιλαμβάνει πάνω από 60 τραγούδια σχετικά με την μπανάνα. Αν δεν αγαπούσαμε τόσο πολύ το κίτρινο χρώμα μας, θα κοκκινίζαμε!

Λίστες αναπαραγωγής της Chiquita στη Spotify

Η διατροφή μπανάνας είναι εξαιρετική!

Δεν πρόκειται για νέο, αλλά θέλαμε να τονίσουμε τα οφέλη της μπανάνας, έτσι κι αλλιώς. Η μπανάνα είναι πραγματικά ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο. Είναι απόλυτα φυσικό να θεωρείται πιθανότατα το πιο γευστικό και υγιεινό σνακ, το πιο τέλειο φρούτο στον κόσμο, καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, και προσφέρει ενέργεια για πολλές ώρες.

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link