ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη της μπανάνας περιλαμβάνουν και τις φλούδες!

ΥΓΕΙΑ & ΟΦΕΛΗ

22 Νοεμβρίου 2020 ・ 7 ανάγνωση λεπτών

Οι μπανάνες είναι κάτι περισσότερο από ένα υγιεινό σνακ. Μέχρι και οι φλούδες τους έχουν εκπληκτικές ιδιότητες...

Στις μέρες μας, όλοι και όλες καταβάλλουμε προσπάθειες με στόχο τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων μας. Και εμείς στην Chiquita προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας για το διάσημο Μπλε Αυτοκόλλητο και της δέσμευσής μας για βιωσιμότητα, λαμβάνουμε ειδικά μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε ότι καμία από τις μπανάνες μας δεν θα πάει χαμένη. Αν κάποια δεν είναι αρκετά τέλεια για να τοποθετηθεί στα ράφια του σουπερμάρκετ της περιοχής σας, προορίζεται για πουρές ή αλεύρι μπανάνας.

Στο πλαίσιο των βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας που εφαρμόζουμε, χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τον κορμό και τον βλαστό για να δημιουργήσουμε εκπληκτικό οργανικό λίπασμα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες, ώστε να εμπλουτίσουν το χώμα και να το προστατεύσουν από τη διάβρωση. Στις εγκαταστάσεις μας στην Κόστα Ρίκα, Chiquita Tropical Ingredients, εγκαταστήσαμε ένα σύστημα βιοαποικοδόμησης, που χρησιμοποιεί απόβλητα φρούτων για την παραγωγή ενέργειας… Πολύ καλό, έτσι δεν είναι;

Εσείς τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι; Γνωρίζετε ήδη τι μπορείτε να κάνετε με τις μπανάνες που έμειναν πολύ καιρό στη φρουτιέρα σας: Μα φυσικά, banana bread! Τώρα, θα σας ενημερώσουμε για τα πολλά και εκπληκτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με την μπανανόφλουδα. Ναι, καλά διαβάσατε: με τη φλούδα! Είστε έτοιμοι; Δείτε αυτές τις διασκεδαστικές (και τρελές) ιδέες!

Τσάι με φλούδα μπανάνας

Και όμως, υπάρχει! Και είναι πολύ γευστικό. Για να φτιάξετε τσάι με φλούδα μπανάνας, απλώς βάλτε τη φλούδα μπανάνας σε μια κατσαρόλα με νερό και σιγοβράστε απαλά για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε τη φλούδα με λαβίδες και προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη, ανάλογα με την προτίμησή σας. Δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και εξαιρετικά καταπραϋντικό για μια κρύα μέρα του χειμώνα.

Chiquita φλούδα μπανάνας

Smoothie με φλούδα μπανάνας 

Είναι γνωστό ότι μπορείτε να φτιάξετε γευστικότατα και υγιεινά smoothies με τις μπανάνες Chiquita, αλλά γνωρίζατε ότι μπορείτε να προσθέσετε και τη φλούδα; Ένα μπλέντερ καλής ποιότητας θα μπορεί να την πολτοποιήσει κανονικά. Οπότε, προσθέστε τη φλούδα μαζί με τα άλλα φρούτα και συστατικά. Μπορείτε να βρείτε τέλειες συνταγές για smoothie μπανάνας εδώ. Χτυπήστε όλα τα συστατικά μαζί με λίγο πάγο στο μπλέντερ, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες και απολαύστε το!

Ζουμερό κρέας

Μην απορρίψετε αυτήν τη χρήση του αν δεν τη δοκιμάσετε πρώτα! Με αυτήν τη μέθοδο, το κρέας σας θα παραμείνει ζουμερό. Όταν προετοιμάζετε το ψητό της Κυριακής, για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας σας θα παραμείνει μαλακό και τρυφερό στον φούρνο, τοποθετήστε μερικές φλούδες μπανάνας από κάτω και αφήστε τις εκεί όσο ψήνεται. Οι φλούδες συγκρατούν υγρασία, οπότε θα απελευθερώσουν υδρατμούς στον φούρνο σας, ώστε να μη στεγνώσει το ψητό σας, αλλά να κρατήσει τους χυμούς του.

Καραμελωμένες μπουκιές ή τουρσί μπανανόφλουδας

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να κάνετε τις μπανανόφλουδες τουρσί ή καραμελωμένες.

Για να φτιάξετε τουρσί με τις φλούδες μπανάνας, κόψτε τις σε μικρά κομματάκια. Ανακατέψτε δύο κούπες λευκό ξύδι, δύο τρίτα της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας και δύο κουταλάκια του γλυκού σπόρους σέλινου και βράστε για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και τοποθετήστε το στο ψυγείο όταν κρυώσει. Θα απολαμβάνετε υπέροχες, ξινές μπουκιές μπανάνας για πολλές μέρες!

Για να φτιάξετε καραμελωμένες φλούδες μπανάνας, ανακατέψτε μισή κούπα ζάχαρη με μισή κούπα νερό σε κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε δύο φλούδες μπανάνας κομμένες σε φέτες (κομμένα οριζόντια ανά δυόμισι εκατοστά) και σιγοβράστε για περίπου δέκα λεπτά. Όταν δείτε ότι η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει, μεταφέρετε τις φλούδες σε ένα ταψί και αφήστε τις να κρυώσουν. Μόλις σκληρύνουν, σπάστε τα σε λωρίδες και απολαύστε!

Ξίδι από φλούδα μπανάνας

Ξίδι με γεύση μπανάνας, ποιος θα το περίμενε; Για να φτιάξετε αυτό το ξίδι, προσθέστε απλώς ζάχαρη και ξίδι σε ίσα μέρη σε ένα βάζο με φλούδες μπανάνας και αφήστε το μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, για μία με δύο εβδομάδες, προτού στραγγίξετε τις φλούδες. Καλύψτε το στόμιο του βάζου με ύφασμα για τρόφιμα και τοποθετήστε το σε καθαρό και ασφαλές σημείο για όσο καιρό διαρκεί η ζύμωση. Μην κλείσετε το βάζο με καπάκι, καθώς το βάζο μπορεί να εκραγεί!

Απαλύνετε τις ρυτίδες

Ακόμη μία εξαιρετική μέθοδος για να χρησιμοποιήσετε τις μπανανόφλουδες! Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C στις μπανάνες συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Τρίψτε την μπανανόφλουδα στην επιδερμίδα του προσώπου σας και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά προτού ξεπλύνετε με νερό και καθαρίσετε το δέρμα. Επαναλάβετε τρεις φορές την εβδομάδα ως μέρος της τακτικής ρουτίνας σας για την περιποίηση του δέρματος σας. Δοκιμάστε το!

Δημιουργία κομπόστ

Όσοι και όσες έχετε ταλέντο στην καλλιέργεια φυτών, θα χαρείτε μόλις μάθετε ότι οι μπανανόφλουδες είναι εξαιρετικές για τη δημιουργία κομπόστ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε οργανικό υλικό και σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο μείγμα χώματος – κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, φωσφορικά άλατα, κάλιο και νάτριο. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των φυτών στον κήπο σας.

Παρόλο που οι μπανανόφλουδες είναι ιδανικές για να προστατεύουν το φρούτο στο εσωτερικό τους, διαλύονται πολύ γρήγορα κατά τη δημιουργία κομπόστ. Αν κόψετε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια, θα αποσυντεθούν ακόμη πιο γρήγορα.

κομπόστ

Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Είναι όντως ολισθηρές οι φλούδες μπανάνας;

Ναι! Με ενθουσιασμό σας ενημερώνουμε ότι πραγματικά έτσι είναι! Οι μπανανόφλουδες είναι πλούσιες σε μόρια πολυσακχαριτών, μια χημική ουσία που απαντάται επίσης στις μεμβράνες όπου συναντιούνται τα οστά μας. Ακόμη και το όνομα ακούγεται ολισθηρό!

Τα οφέλη της μπανάνας είναι απίστευτα! Από το δέντρο, τη φλούδα μέχρι το φρούτο…

Έτσι έχει η κατάσταση. Υπάρχουν πολλές χρήσεις για τις φλούδες μπανάνας, από τη κομποστοποίηση έως την περιποίηση του δέρματος και την παρασκευή τσαγιού. Επομένως, αν θέλετε να αναλάβετε το μερίδιο της ευθύνης σας προς το περιβάλλον, κρατήστε τις φλούδες, γιατί τώρα γνωρίζετε ότι τα οφέλη της μπανάνας δεν περιορίζονται μόνο στο φρούτο. Και την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, γεμίστε το καρότσι σας με μπανάνες Chiquita! Εκτός του ότι είναι το αγαπημένο μας υγιεινό σνακ, μπορούν να συμβάλλουν και στην περιποίηση του δέρματός σας!

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link