ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στόχος μας: Βιωσιμότητα και μείωση των απορριμμάτων τροφίμων

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

31 Μαρτίου 2020 ・ 10 ανάγνωση λεπτών

Οι μπανάνες είναι η τέταρτη πιο σημαντική καλλιέργεια ειδών διατροφής στον κόσμο, μετά το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Αποτελούν ουσιαστικό τρόφιμο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, η Chiquita έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη, μέχρι το 2020, συνθηκών με τις οποίες να μην πετιέται ποτέ καμιά μπανάνα και καμιά σπατάλη τροφίμων. Αυτό αποτελεί μέρος των δεσμεύσεών μας για τη βιωσιμότητα.

Στην Chiquita είμαστε υπερήφανοι για τα υψηλά πρότυπα εξαγωγής προϊόντων.  Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι μερικές μπανάνες δεν ικανοποιούν αυτά τα πρότυπα. Είναι φυσικό ότι το 5% έως το 20% των μπανανών κάθε χρόνο δεν ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα ποιότητας της Chiquita. Είναι πολλές οι αιτίες για τις οποίες μια μπανάνα μπορεί να μην ικανοποιεί τα πρότυπα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτές οι μπανάνες δε χρησιμοποιούνται για κάποιον καλό σκοπό.

Όταν οι μπανάνες δεν πληρούν το πρότυπο εξαγωγής

Συχνά, οι μπανάνες δεν ικανοποιούν το πρότυπο εξαγωγής επειδή δεν έχουν καλή εμφάνιση. Αν υπάρχουν μικρές διαφορές στην εμφάνιση, δεν θα γίνει εξαγωγή της μπανάνας για έκθεση στο κατάστημα. Στο κάτω κάτω, τρώμε με τα μάτια μας! Ωστόσο, αυτές οι μπανάνες μπορούν να καταναλωθούν μια χαρά και είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και τις μετατρέπουμε σε πολτό.

Η Chiquita διαθέτει μια μονάδα πολτοποίησης στην Κόστα Ρίκα, όπου κατά μέσο όρο 65.000 τόνοι μπανάνας από τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα μεταποιούνται σε νοστιμότατο, θρεπτικό συστατικό, τον  πολτό μπανάνας, κάθε χρόνο. Δεν αφήνουμε να γίνει καμιά σπατάλη τροφίμων. Αν δεν γίνουν πολτός μπανάνας, θα γίνουν αλεύρι μπανάνας. Το 2016 η Chiquita πούλησε 16.000 τόνους μπανάνες που δεν ήταν κατάλληλες για εξαγωγή στην εταιρεία Inversiones y productos agroindustriales (Inprosa).

Μερικές μπανάνες θα είναι χτυπημένες. Τι γίνεται με αυτές; Ακολουθώντας το δόγμα «καμιά σπατάλη τροφίμων», δεν πετάγονται στα σκουπίδια. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται με παραγωγικό τρόπο. Αυτές οι μπανάνες παραχωρούνται σε γεωργούς που τις χρησιμοποιούν για την εκτροφή των ζώων τους.

Τι γίνεται με τα μη βρώσιμα μέρη του φυτού;

Εδώ στην Chiquita, τίποτα δε χάνεται. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα «καμία σπατάλη τροφίμων», φροντίζουμε να μην πεταχτούν ούτε τα μη βρώσιμα μέρη του φυτού! Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται με έξυπνο και πολύ πρακτικό τρόπο. Υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τα κοτσάνια της μπανανιάς για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και διατηρώντας την υγρασία. Επιπλέον, αυτή η οργανική ύλη σταματά την ανάπτυξη των ζιζανίων. Είναι το τέλειο βιολογικό και φυσικό λίπασμα. Οι τάφροι λιπασματοποίησης στις φυτείες αποτελούν, επίσης, αγαπημένο τόπο σίτισης για πουλιά, ελάφια, έντομα και βατράχια, κάτι που είναι ιδανικό για την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Πηγές βιώσιμης ενέργειας και το βιολογικό χωνευτήρι

Οι μπανάνες Chiquita αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας, και όχι μόνο για το σώμα μας, αλλά και για ολόκληρο το οικοσύστημα.  Η τελευταία καινοτομία της Chiquita, το σύστημα βιολογικού χωνευτηρίου το οποίο διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει καμία σπατάλη τροφίμων. Με το βιολογικό χωνευτήρι είναι δυνατή η αξιοποίηση ενέργειας από τα υλικά των απορριφθέντων φρούτων, πράγμα το οποίο ήταν αδύνατο στο παρελθόν. Το βιολογικό χωνευτήρι βρίσκεται στην εγκατάσταση Chiquita Tropical Ingredients στην Κόστα Ρίκα. Αυτό γίνεται πηγή βιώσιμης ενέργειας για την εγκατάσταση και φιλτράρει τα υγρά απόβλητα. Από αυτό ωφελείται η εταιρεία,  οι κοινότητες γύρω από τις φυτείες και ολόκληρος ο πλανήτης. Αυτός ο στόχος για τη βιωσιμότητα έχει κοινοποιηθεί στους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τους ανθρώπους στις χώρες όπου έχουμε φυτείες. Υποστηρίξτε τον στόχο της Chiquita για τη βιωσιμότητα διασφαλίζοντας ότι κανένα φρούτο δεν πάει χαμένο!

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας

Στην Chiquita κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι καμιά μπανάνα δεν πάει χαμένη, αλλά, οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Προτρέπουμε τους καταναλωτές μας να συμβάλλουν και αυτοί. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές πεντανόστιμες συνταγές για τις οποίες χρειάζονται ώριμες μπανάνες. Χρησιμοποιήστε τις ώριμες μπανάνες σε ένα smoothie ή ένα Banana Bread. Μπορείτε ακόμα να φυλάξετε τις ώριμες μπανάνες σας για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα κόβοντας τις σε μικρά κομμάτια και βάζοντας τα στην κατάψυξη. Οι κατεψυγμένες μπανάνες είναι ιδανικές για να φτιάξετε παγωτό μπανάνα.

Ελπίζουμε να μπορέσετε να συμμετάσχετε στο ταξίδι αειφορίας μειώνοντας τα απόβλητα τροφίμων στο σπίτι. Εκτός από το απλό ξεφλούδισμα και το φαγητό, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι μαγειρέματος και ψησίματος με μπανάνες, οπότε μην φοβάστε να φορτώσετε το καλάθι αγορών σας με μπανάνες την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο κατάστημα!

Παρόμοια άρθρα

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link