ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Δεν πάει χαμένη καμιά μπανάνα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

31 Μαρτίου 2020 ・ 10 ανάγνωση λεπτών

Οι μπανάνες είναι η τέταρτη πιο σημαντική καλλιέργεια ειδών διατροφής στον κόσμο, μετά το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Αποτελούν ουσιαστικό τρόφιμο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, η Chiquita έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη, μέχρι το 2020, συνθηκών με τις οποίες να μην πετάγεται ποτέ καμιά μπανάνα. Αυτό αποτελεί μέρος των δεσμεύσεών μας περί βιωσιμότητας.

Στην Chiquita, είμαστε υπερήφανοι για τα υψηλά μας πρότυπα εξαγωγής προϊόντων. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι μερικές μπανάνες δεν τα ικανοποιούν. Είναι φυσικό ότι το 5% έως το 20% των μπανανών κάθε χρόνο δεν ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα ποιότητας της Chiquita. Είναι πολλές οι αιτίες για τις οποίες μια μπανάνα μπορεί να μην ικανοποιεί τα πρότυπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι μπανάνες δεν χρησιμοποιούνται για κάποιον καλό σκοπό.

Όταν οι μπανάνες δεν ικανοποιούν το πρότυπο εξαγωγής

Συχνά, οι μπανάνες δεν ικανοποιούν το πρότυπο εξαγωγής επειδή δεν έχουν καλή εμφάνιση. Αν υπάρχουν μικρές διαφορές στην εμφάνιση, δεν θα γίνει εξαγωγή της μπανάνας για έκθεση στο κατάστημα. Στο κάτω κάτω, τρώμε με τα μάτια μας! Ωστόσο αυτές οι μπανάνες μπορούν να καταναλωθούν μια χαρά και είναι γεμάτες θρεπτικά στοιχεία, γι’ αυτό και τις μετατρέπουμε σε πολτό.

Η Chiquita διαθέτει μια μονάδα πολτοποίησης στην Κόστα Ρίκα, όπου κατά μέσο όρο 65.000 τόνοι μπανάνας από τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα μεταποιούνται σε νοστιμότατο, θρεπτικό πολτό μπανάνας, κάθε χρόνο. Αν δεν γίνουν πολτός μπανάνας, θα γίνουν αλεύρι μπανάνας. Το 2016, η Chiquita πούλησε 16.000 τόνους μπανάνες που δεν ήταν κατάλληλες για εξαγωγή στην εταιρεία Inversiones y productos agroindustriales (Inprosa).

Μερικές μπανάνες θα είναι χτυπημένες. Τι γίνεται με αυτές; Δεν πετάγονται. Αντιθέτως χρησιμοποιούνται με παραγωγικό τρόπο. Αυτές οι μπανάνες παραχωρούνται σε γεωργούς που τις χρησιμοποιούν για την εκτροφή των ζώων τους.

Και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού;

Δεν πετάγονται στα σκουπίδια ούτε και τα μη βρώσιμα μέρη του φυτού! Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται με έξυπνο και πολύ πρακτικό τρόπο. Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τα κοτσάνια της μπανανιάς για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και τη συντήρηση της υγρασίας. Επιπλέον, αυτή η οργανική ύλη σταματά την ανάπτυξη των ζιζανίων. Είναι το τέλειο βιολογικό και φυσικό λίπασμα.

Οι τάφροι λιπασματοποίησης στις φυτείες αποτελούν επίσης αγαπημένο τόπο σίτισης για πουλιά, ελάφια, έντομα και βατράχια.

Ενέργεια από φρούτα

Οι μπανάνες Chiquita αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας, και όχι μόνο για το σώμα μας. Απόδειξη η τελευταία καινοτομία της Chiquita, το σύστημα βιολογικού χωνευτηρίου. Με το βιολογικό χωνευτήρι είναι δυνατή η αξιοποίηση ενέργειας από τα υλικά των απορριφθέντων φρούτων, πράγμα το οποίο ήταν αδύνατο στο παρελθόν. Το βιολογικό χωνευτήρι βρίσκεται στην εγκατάσταση Chiquita Tropical Ingredients στην Κόστα Ρίκα. Γίνεται πηγή βιώσιμης ενέργειας για την εγκατάσταση και μέσο διήθησης των υγρών αποβλήτων. Από αυτό επωφελείται η εταιρεία, αλλά και οι κοινότητες γύρω από τις φυτείες και ολόκληρος ο πλανήτης.

Το βιολογικό χωνευτήρι, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κόστα Ρίκα, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο βάσει της βαρύτητας και φυσικών βακτηριακών διεργασιών. Καθόλου καύσιμα. Καθόλου ηλεκτρική ενέργεια. Τα λύματα που στο παρελθόν διοχετεύονταν με άντληση σε τεχνητές λίμνες επεξεργασίας, περνούν πλέον μέσα από το βιολογικό χωνευτήρι ακολουθώντας υπόγειους σωλήνες. Περνούν από πλέγματα στράγγισης και φίλτρα ανοξείδωτου χάλυβα, για να διαχωριστούν τα στερεά από τα υγρά λύματα. Τα στερεά απόβλητα παγιδεύονται σε δεξαμενές συλλογής και, τελικά, χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς της περιοχής ως οργανικό λίπασμα. Τα φιλτραρισμένα υγρά λύματα εισέρχονται στους έξι αλληλένδετους θαλάμους του βιολογικού χωνευτηρίου όπου αναερόβιοι μικροοργανισμοί μετατρέπουν τη βιομάζα σε βιοαέριο. Το βιοαέριο, που αποτελείται από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται σε μεγάλους σάκους από καουτσούκ.

Οι πολύτιμες υπηρεσίες του Βιολογικού χωνευτηρίου

  • Το σύστημα παράγει 500-600 κυβικά μέτρα βιοαερίου κάθε ημέρα, που επαρκεί για να αντικαταστήσει την ποσότητα υγραερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλωνόταν προηγουμένως στην κουζίνα της καφετέριας και στα διοικητικά γραφεία.
  • Με τη μείωση του οργανικού φορτίου που εισέρχεται στις τεχνητές λίμνες διασφαλίζεται η τήρηση των ορίων για τα υγρά απόβλητα που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές της Κόστα Ρίκα.
  • Οι οσμές από τις λίμνες επεξεργασίας μειώνονται σημαντικά επειδή το βιολογικό χωνευτήρι είναι κλειστό σύστημα που παρεμποδίζει την είσοδο των οσμών στην ατμόσφαιρα.
  • Τα κατάλοιπα στο βιολογικό χωνευτήρι είναι πλούσια σε φυτικά συστατικά. Η Chiquita θα παρέχει εκπαίδευση στους γεωργούς της περιοχής σχετικά με τη χρήση αυτών των κατάλοιπων ως λίπασμα για τις καλλιέργειές τους.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας

Στην Chiquita κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι καμιά μπανάνα δεν πάει χαμένη, αλλά, οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Προτρέπουμε τους καταναλωτές μας να συμβάλλουν και αυτοί. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές πεντανόστιμες συνταγές για τις οποίες χρειάζονται ώριμες μπανάνες. Χρησιμοποιήστε τις ώριμες μπανάνες σε ένα smoothie ή για ψωμί μπανάνας. Μπορείτε ακόμα να φυλάξετε τις μπανάνες σας για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα κόβοντας τις σε κομμάτια και βάζοντας τα στην κατάψυξη. ΟΙ κατεψυγμένες μπανάνες είναι ιδανικές για να φτιάξετε παγωτό μπανάνα.

Αυτός ο στόχος βιωσιμότητας έχει κοινοποιηθεί στους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τους ανθρώπους στις χώρες όπου έχουμε φυτείες. Υποστηρίξτε τον στόχο βιωσιμότητας της Chiquita διασφαλίζοντας ότι κανένα φρούτο δεν πάει χαμένο!

  • Εξατομικευμένες επιλογές συνταγών: Αποκτήστε πρόσβαση σε προηγμένα φίλτρα, βαθμολογήστε τις συνταγές και αποθηκεύστε τις αγαπημένες σας στον προσωπικό σας λογαριασμό.
  • Προνομιακή πρόσβαση σε ειδικές προσφορές και διαγωνισμούς.
  • Ρυθμίστε τις προτιμήσεις διατροφής σας και αποθηκεύστε τα αγαπημένα σας άρθρα σχετικά με τον τρόπο ζωής σας.

Ελα μαζί μας!

Συμμετοχή στην κοινότητα Chiquita και πρόσβαση στον προσωπικό σας χώρο μπανάνας!

Copy link
Powered by Social Snap